Atheneum Herzele bouwt weerstation aan de burcht voor Universiteit Gent

25 mei 2021 | HelemaalHerzele | Jeugd

©Lokaal Bestuur Herzele

Herzele is één van de deelnemers aan het wetenschappelijk project 'VLINDER' (VLaanderen IN DE weeR), in samenwerking met UGent, dat zich vooral bezighoudt met klimaatmetingen en cijfers.

Het weerstation in het educatief park tegenover de burcht kwam tot stand met de hulp van leerlingen van het zesde jaar Elektronische Installatietechnieken van het Atheneum Herzele. Jitse Ringoet, leraar Elektriciteit en Wetenschappen van het Atheneum, legt uit: "Onze leerlingen van het zesde jaar hebben het weerstation volledig opgebouwd, alle sensoren gemonteerd, het zonnepaneel geïnstalleerd en het battery pack aangesloten. Ze hebben er eigenlijk voor gezorgd dat de installatie van het weerstation top is. Wij kregen hierbij hulp van UGent, de gemeente Herzele en SOLVA."

"Het weerstation is geschikt voor educatief gebruik. Men kan de QR-code scannen, waardoor men op een dashboard van UGent terechtkomt. Op die manier kan men zelf met klimaatcijfers aan de slag. Je vindt er metingen in verband met temperatuur, neerslag, windsnelheid …", vult Jitse aan.

Het weerstation krijgt een permanente plaats in het educatief park. Atheneum Herzele heeft het peterschap ervan ontvangen, waardoor ze zich engageren om de komende vier jaar in te staan voor het onderhoud en de veiligheid ervan.

“Het project plant een netwerk van 70 identieke weerstations, verspreid over heel Vlaanderen en Brussel, zodat wetenschappers en lokale partners samen het weer kunnen onderzoeken in omgevingen waar op vandaag nog geen data beschikbaar is en één van die weerstations staat hier, in Herzele!”, vertelt schepen van klimaat, Ronny Herremans, heel verheugd aan onze redactie. "Weer en klimaat zijn van groot belang in onze hedendaagse maatschappij. Behalve de onderzoekers kunnen dus ook onze scholen, lokale partners en individuele burgers met de data van dit weerstation aan de slag", verduidelijkt Benjamin Rogiers, schepen van onderwijs, "Op die manier kunnen zij de impact van de omgeving en het klimaat op het weer onderzoeken." De Gentse universiteit heeft bijvoorbeeld enkele lespakketten ter beschikking gesteld voor de hogere graad van het secundair onderwijs.

Wie graag de data van het station in Herzele en andere bekijkt, kan terecht op de website vlinder.ugent.be/dashboard

Luister hieronder naar het volledige interview met Jitse Ringoet, leraar Elektriciteit en Wetenschappen van het Atheneum Herzele.

Audiofragmenten

22 mei 2021 | Bron: Radio Star, HelemaalHerzele

Reclamebanner