Leerlingen Atheneum Herzele zijn terug van een inleefstage in Gambia

19 maart 2023 | Damien De Leeuw | Jeugd

Vijf leerlingen uit de richting verzorging van het Atheneum in Herzele trokken voor twee weken naar Gambia onder begeleiding van twee leerkrachten en de projectcoördinator van Joetz vzw. De leerlingen gaven er les op kleuterschool PICCA, opgericht door Bellinda Van Der Eecken uit Woubrechtegem.

"Onze leerlingen kregen de kans om bevoorrechte momenten te beleven met de Gambiaanse kleuters en leerkrachten buiten het toeristisch circuit", zegt Heidi Knop, leekracht aan het Atheneum. "De stage wordt aangeboden door Joetz, die het project 'Studenten zonder Grenzen', een interculturele ontmoeting tussen leerlingen uit de arbeidsfinaliteit (BSO) en een kleuterschool in Gambia, ondersteunt. Met 'Studenten zonder Grenzen' wil de organisatie jongeren de kans geven om zich te ontpoppen tot kritische, solidaire, verantwoordelijke en actieve wereldburgers. Vanuit hun omgeving krijgen zij minder kansen en stimulansen tot intercultureel en levensbreed leren."

Voorafgaand aan hun ervaring in Gambia, doorliepen de leerlingen een voorbereidingstraject met infomomenten, workshops storytelling en intercultureel leren, lesvoorbereidingen maken, materiaal en kledij verzamelen, benefietacties organiseren en ook de vaccinatieprogramma's doorlopen."Het werd een intensieve voorbereiding met lesvoorbereidingen in het Engels voor grote groepen kleuters. Daarnaast organiseerden we in en naast de school benefietacties om het lesmateriaal aan te kopen en als ondersteuning van de plaatselijke bevolking en de school Picca. Onze leerlingen schreven ook organisaties aan met de vraag om onze inleefstage te ondersteunen. Zo kregen ze van Lions Herzele maar liefst 100 rugzakjes gevuld met tandenborstels, tandpasta, schrijfgerief... om te schenken aan de kleuters. Ook GROS Herzele, fietsen Flanders en scholengroep 20 steunden het project met les- en spelmateriaal. Waarvoor onze oprechte dank", verduidelijkt Heidi.

Begin maart vertrok de groep en het werd een unieke ervaring waarbij de leerlingen ter plekke het inzicht kregen hoe anders het leven er daar aan toe gaat. "De armoede, het geluk dat de kinderen tonen met het weinige dat ze hebben en enkele schrijnende taferelen lieten een grote indruk na op de groep", vertelt Nienke Temmerman, één van de leerlingen. "De liefde en vriendschap die we kregen van de kinderen en van de bevolking blijft voor altijd in ons hart. De warmte en gastvrijheid van de bevolking is onbeschrijfelijk. Overal werden we met veel enthousiasme onthaald. De kleuters en kinderen wachtten ons op om samen naar de school te trekken en terug te keren. We hadden handen tekort om iedereen evenveel aandacht te geven", vult Kiana Vanderswaelmen aan.

De armoede in en rond de school, maar vooral de schrijnende situatie die de groep meemaakte in het ziekenhuis en in de kraamkliniek, maakte iedereen stil en emotioneel: meer dan 10% van de baby’s haalt het eerste levensjaar niet. Heidi: "De armoede in de wijken, kinderen die speelden tussen afval, zonder schoentjes, kinderen die van jongs af zware arbeid verrichten, de slechte omstandigheden lieten een grote indruk na. Het besef dat er weinig toekomstperspectief is voor Gambiaanse kinderen is een belangrijke les om alles hier meer te relativeren en wekt het besef hoe goed we het hier hebben."

Het afscheid viel de groep heel zwaar. "We zijn momenteel aan het brainstormen om vanuit onze school in Herzele de school in Gambia te blijven steunen. Ik heb eerstdaags een gesprek met onze directie hierover...", geeft Heidi nog mee.

 

Luister hieronder naar een interview met leerkracht Heidi Knop en leerlingen Kiana en Nienke in Helemaal Herzele op Radio Star. Het reisverslag vind je op de facebookpagina van de reis

Audiofragmenten

18 maart 2023 | Bron: Radio Star, HelemaalHerzele

Foto's

Reclamebanner