'Kijk, hoe ik groei! Kleuters van VBSH afdeling Station ondergedompeld in de belevingswereld van een baby

4 mei 2023 | Damien De Leeuw | Jeugd

"In ons klasje zijn er veel peuters en kleuters met een jonger broertje of zusje, neefje of nichtje. Daarom zijn we vorige week gestart met een thema dat nauw aansluit bij hun belevingswereld: 'Kijk hoe ik groei... van baby tot peuter naar kleuter'", begint juf Els De Pril heel enthousiast haar verhaal aan de telefoon. "Kom je eens mee kijken?", vroeg ze. Uiteraard kom ik!

Juf Els is al jaren een vaste waarde in de afdeling aan het Station van de Vrije Basisschool Herzele. Wat meteen opvalt bij het binnenkomen van de klas, is hoe fier de kleuters al zijn op wat zij al kunnen. De klasgroep bestaat uit een gemengde groep van peuters en kleuters. "Het zorgzaam omgaan met elkaar komt in ons klasje daardoor dagelijks aan bod", zegt juf Els. 

Lees verder onder de foto

Samen met de kleuters geven de mama's de baby's een nieuwe luier.

We gingen langs op woensdag. De mama van Elona kwam met een pasgeboren baby op bezoek. Ook de mama van Maxim kwam langs met haar baby van negen maand oud. Juf Els: "We maakten in onze kring, ons zithoekje, de vergelijking tussen de baby's en de kleuters in de klas. We gingen ook snuisteren in de luiertassen en we zagen hoe lief en teer een babytje nog is."

"Juf! Ik denk dat het babytje honger heeft...", roept één van de kleuters. En hopla, een flesje wordt bovengehaald en de kindjes mogen om de beurt het flesje geven.

Lees verder onder de foto's

De kleuters geven heel voorzichting een flesje aan de kleine baby.

De voorbije week gingen de kinderen al aan de slag met babyspulletjes en verhalen over baby's. "En elke dag starten we met zwangerschapsgymnastiek: met een pop onder de trui enkele leuke oefeningen doen op rustige muziek. Die dikke buik van mama maakt het er niet makkelijker op, maar de baby vindt het wel leuk om mee te sporten als hij nog bij mama in de buik zit."

De komende dagen mogen de peuters en kleuters hun babypop nog een badje geven en een fruitpapje maken. "Op het einde van de week nemen de kinderen hun eigen knutselwerkjes mee naar huis: een versierd slabbetje en een leuk wiegje", geeft juf Els nog mee.

De Vrije Basisschool Herzele (VBSH) biedt onderwijs aan kinderen van 2,5 tot 12 jaar. In de hoofdvestiging (Kerkstraat) hebben ze een kleuter- en lagere afdeling.  Voor de kleuters is er een aparte speelplaats en binnenspeelruimte voorzien.  Daarnaast zijn er nog twee kleinschalige kleuterafdelingen in Woubrechtegem en Station. Is jouw peuter 2,5 jaar, dan kan hij/zij instappen op maandag 22 mei. Welkom in afdelingen Kerkstraat, Station en Woubrechtegem! Meer info op de website van de school.

Foto's

Reclamebanner