OLV Zottegem en GBS De Vlindertuin bouwen samen aan een (bijen)toekomst

19 juni 2023 | HelemaalHerzele | Jeugd

De belangrijkheid van de bijen in het biodiversiteitsverhaal is niet te onderschatten. Zo hebben bijen een belangrijke rol als bestuiver. Veel planten dragen pas vrucht nadat insecten het stuifmeel van de ene naar de andere bloem hebben overgebracht. Dit geldt ook voor fruit-, groente- en zaadteelt. Dus zonder de bijen, hebben wij minder of zelfs geen voedsel! Maar ze hebben het steeds moeilijker te overleven. Bijensterfte komt door te weinig aanbod van bloemen, gebruik van bestrijdingsmiddelen (neonicotinoïden), ziektes en parasieten.

Lees verder onder de foto's

 

Het Onze-Lieve-Vrouwcollege, campus Bevegem (Zottegem) stelde zichzelf de vraag: ‘Hoe kunnen wij helpen?’ Ze kwamen met een prachtig antwoord op deze vraag: Een bijenproject! Theoretisch maar ook praktisch. Ze staken de handen uit de mouwen om de bijen te helpen met het bouwen van een bijenhotel. Dit hotel moet uiteraard op een bijvriendelijke plaats staan. GBS De Vlindertuin was hiervoor de gedroomde locatie. Een tuin vol bloeiende bessen- en vlinderstruiken, rode valeriaan, leeuwenbek, … Hun theoretische kennis, verworven tijdens de lessen natuurwetenschappen konden ze doorgeven aan de eerste kleuterklassers van GBS De Vlindertuin. Dit doormiddel van drie workshops: ze knutselden samen een bij uit een kartonnen bordje, maakten samen een mini-bijenhotel en er werden zaadbommetjes gemaakt.

Lees verder onder de foto's

 

Als apotheose werd het bijenhotel geïnstalleerd en konden de kinderen van een honingkoek smullen. Hopelijk kunnen we binnenkort vele dichtgemaakte gaatjes zien of enkele metselbijtjes. Want metselbijen staan in het bijzonder bekend als bestuivers en zijn in hun bestuiving een pak efficiënter dan bijvoorbeeld honingbijen.

 

Hoe kunnen jullie helpen?

  1. Zet bloemen in je tuin of op je balkon waar wilde bijen en honingbijen op afkomen. Kies bloemen die in verschillende maanden bloeien: bijen hebben van het voorjaar tot in de herfst bloeiende planten nodig. Check de bloemetjes- en bijtjeskalender.
  2. Zorg dat wilde bijen in je tuin kunnen nestelen. Zet bijvoorbeeld een bijenhotel neer, zorg voor rommelhoekjes in de tuin en help ze met wat kale grond of een bakje leem. Een bijenhotel kun je zelf maken.
  3. Heb je last van andere insecten? Gebruik preventieve en milieuvriendelijke maatregelen om ze te bestrijden. Zie plagen in de tuin bestrijden.
  4. Check het etiket: vermijd spuitbussen, korrels of andere bestrijdingsmiddelen die de volgende stoffen bevatten: imidacloprid, thiacloprid, of acetamiprid. Dit zijn neonicotinoïden die giftig zijn voor de bij.
  5. Koop het liefst biologische zaden en planten: die zijn niet met gif (neonicotinoïden) behandeld.

 

Foto's

Reclamebanner