Gentenaars Hannes en Betse zien droom in vervulling gaan op de Daalkouter

13 juli 2020 | Damien De Leeuw | Ondernemen

Hannes en Betse © Facebook De Daalkouter

De Daalkouter is het gevolg van een dromerig idee ontstaan in de hoofden van Hannes Van Den Bossche en Betse De Vos, beiden woonachtig in Gent. Zonder enige echte landbouwachtergrond, fantaseerden zij van een leven op de boerderij. Hannes, die z'n enthousiasme moeilijk kan verbergen, vertelt ons in een interview op Radio Star over hun droom: "We vertoeven samen heel graag in de natuur waarbij we ons graag laten verwonderen door al het moois wat de natuur ons biedt. En dan ontstond de droom om samen met ons gezin een boerderij uit te baten, om dichter bij de natuur te kunnen leven." Hannes, die in een vorig leven als sociaal werker aan de slag was, besliste kort daarop om de opleiding biologische landbouw te volgen bij Landwijzer in Gent. "Een eerste grote stap om van onze droom realiteit te maken. Landwijzer brengt inspiratie, kennis, ervaring en nieuwe inzichten. Nu sta ik echt stevig in m'n schoenen om zelf een bioboerderij uit de grond te stampen."

 

Plots komt er ook grond beschikbaar, wat een vreugde!

"Niet helemaal toevallig vonden we een mooi stuk van twee hectare leemgrond in Herzele, die we mogen pachten van de familie. Mijn grootouders, langs moeders kant, zijn afkomstig uit de streek en hadden een stuk grond ter beschikking in de Houtemstraat." Zo zijn Hannes en Betse terug in Herzele beland, en dat maakt de mama van Hannes superblij. "Momenteel blijven we nog in Gent wonen, maar het zou heel mooi zijn mochten we ons in deze streek kunnen vestigen."

 

De Daalkouter is geboren!

Op de Daalkouter zal je een grote diversiteit aan bessen vinden. Frambozen, aalbessen, kruisbessen, bramen en nog andere minder courante bessensoorten. "De bedoeling is om een groot assortiment aan fruit te telen. Vooral zacht fruit zoals bessen, maar daarnaast ook aardbeien en binnen een tweetal jaar zullen ook de laagstam fruitbomen vruchten geven. De fruitbomen groeien tussen onze bessen, en zullen appels, peren en pruimen opleveren.

De opbrengst zal niet zomaar aan de groothandels verkocht worden: "Omdat we zelf verliefd zijn geworden op de natuur en de landbouw in het bijzonder, willen we deze liefde graag delen met andere mensen, vandaar het idee van een plukboerderij, waar de klant zelf z'n fruit kan plukken op het veld."

(lees verder onder de foto)

De eerste opbrengst frambozen kan al worden geplukt.

De eerste opbrengst frambozen kan al worden geplukt.

 

De Daalkouter geeft ook huisvesting aan drie bijenkorven en er is een bloementuin waar de klant zelf z'n snijbloemen kan plukken. In de toekomst zullen er nog notenbomen, kornoelje, paw paw, vlier en andere nuttige bomen en struiken aangeplant worden.

"We hopen dat De Daalkouter een waardevolle plek wordt waar mensen verwonderd worden door de schoonheid die landbouw en natuur te bieden hebben", zo besluit Hannes het gesprek.

Snuffel zeker eens op de website en op de Facebookpagina van De Daalkouter. Hannes en Betse posten er regelmatig nieuwtjes over de vorderingen op de akker.

Herbeluister hieronder het interview met Hannes Van Den Bossche tijdens Helemaal Herzele op Radio Star.

Audiofragmenten

Hannes Van Den Bossche vertelt over plukboerderij De Daalkouter

11 juli 2020 | Bron: Radio Star, HelemaalHerzele

Foto's

Reclamebanner