Kapper Etienne uit Steenhuize met pensioen

27 januari 2021 | Evi Baeyens | Ondernemen

Kapper Etienne De Clercq gaat na 60 jaar met pensioen ©Brent De Geeter

60 jaar lang hetzelfde beroep uitoefenen, niet uit noodzaak of verplichting ... Zes van de zeven dagen klanten ontvangen en de zevende dag nog eens zelf naar je klanten toerijden …. Dat is pas passie voor je stiel. En dan kwam corona roet in het eten gooien! Het verhaal van Etienne De Clercq uit Steenhuize.

Etienne had als jonge knaap de meubelmakerstiel geleerd. De eerste jaren van zijn carrière ging hij dan ook als meubelmaker aan de slag. En toen kwam de interesse in het ‘haar kappen’. Etienne maakte zijn carrièreswitch in de jaren 60. "Een periode waarin veel jongetjes traditioneel met de communie voor de eerste keer hun haren deftig moesten laten knippen", vertelt Etienne fier. "Later konden ook veel kappers niet veel aan met de vernieuwde mode van lange haren", voegt hij eraan toe. Etienne kon dat wel. En vooraleer hij het wist, was hij 60 jaar aan de slag. Niet alleen als dorpskapper van Steenhuize, maar misschien nog meer als dorpsfilosoof. "Een kapper weet altijd een beetje meer", bevestigt Etienne, "maar roddelen, daar deed ik niet aan mee." Wanneer hij over zijn klanten spreekt, spreekt hij over ‘zijn vrienden’.

(lees verder onder de foto)

De stoelen blijven vanaf nu voor altijd leeg.

De stoelen blijven vanaf nu voor altijd leeg. ©Brent De Geeter

 

En toen kwam COVID 19. Na de eerste lockdown ging Etienne nog vol goede moed aan de slag. Tot hij geconfronteerd werd met de ziekte en het overlijden van één van zijn klanten, één van zijn vrienden. Etienne werd na bijna 60 jaar werken quasi verplicht om zijn kapperszaak te sluiten, uit zelfbescherming. "Ik wil nog graag al mijn trouwe klanten bedanken", vertelt Etienne licht geëmotioneerd aan de telefoon. Zijn dagen zullen alvast goed gevuld worden. "Ik kan nog altijd mijn vrouw een handje helpen en met vier kinderen is er wel altijd iets te doen", voegt hij er nog geruststellend aan toe.

Luister hieronder naar een telefonisch interview met Etienne in Helemaal Herzele op Radio Star en bekijk ook de prachtige foto's van Brent De Geeter.

Audiofragmenten

23 januari 2021 | Bron: Radio Star, HelemaalHerzele

Foto's

Reclamebanner