Brouwerij De Ryck viert 135 jaar traditie en passie met nieuwigheden

7 september 2021 | Damien De Leeuw | Ondernemen

©Els Coppens

In de maand september viert brouwerij De Ryck haar 135 jarig bestaan en dus haar traditie en vakmanschap: "Dat is iets waar we elke dag aan verder bouwen én brouwen. Vanuit een stevige geschiedenis schrijven we vol passie verder aan onze toekomst", zegt Miek Van Melkbeke.

De voorbije jaren werd er zwaar geinvesteerd in de infrastructuur van de brouwerij, met de plaatsing van een nieuwe loods. "We blijven ook innoveren in onze manier van brouwen, maar ook ons assortiment is voordurend in beweging", gaat Miek verder. "Dat bierassortiment van onze brouwerij bestaat uit heerlijke bieren met eerbied en respect voor de generatielange traditie en met de perfecte smaakbalans om uw dorst te lessen, om te klinken met vrienden, om iets unieks te vieren of gewoon voor de gezelligheid." Maar toen kwam de coronacrisis. Ook brouwerij De Ryck werd zwaar getroffen: "Niets was de laatste maanden en zelfs jaren zoals we het gewend zijn, we moesten elkaars gezelschap en de plezante babbels met het bijhorende biervertier maar als te vaak missen en de uitdaging voor een kleine familiebrouwerij was -met gesloten horeca en landsgrenzen- zeker niet min… Veel mocht dan ook  niet het laatste jaar, maar die magische tienjaarlijkse verjaardag zouden we toch niet onbeklonken voorbij laten gaan, dus gingen de denk- en bij gevolg de gisttanks in werking."

(lees verder onder de foto)

An De Ryck aan het woord tijdens de voorstelling van de nieuwigheden.

An De Ryck aan het woord tijdens de voorstelling van de nieuwigheden. ©Els Coppens

 

En daaruit ontstond een negende heerlijkheid die het gamma van Brouwerij De Ryck vervoegt, maar die brengt ook nog ander lekkers met zich mee: "We maken er al jaren een streefdoel van om samenwerkingen aan te gaan en ons streven naar pure en authentieke smaak te delen met andere gepassioneerde makers. Voor deze speciale gelegenheid belandden we in een vertrouwde haven… een verderzetting van onze eerste samenwerking als zijsprong van bier: Stokerij De Moor in Aalst waar al jaar en dag onze heerlijk bierschnaps Bierblomme wordt gedistilleerd," vertelt Miek ons met veel trots.

2 nieuwe producten dus, elk met een eigen uitgesproken karakter, maar beiden met een fantastische balans en elegantie aan smaken gebaseerd op het zelfde bier en verheven tot het volgende niveau door het zelfde ingrediënt die zorgt voor de kleur, geur en uitmuntende smaak.

Arend Oak - een krachtig blond degustatiebier van 9% Alc. Vol. op basis van de trots en drievoudig gouden medaille winnende AREND TRIPEL. De beste tripel van Europa leek een meer dan waardig vertrekpunt om hun brouwersnieuwsgierigheid op bot te vieren en de brouwers van brouwerij De Ryck te begeven op voorlopig nog ongekend terrein… houtlagering.

Aan deze heerlijkheid worden tijdens het lageren gebrande, eikenhouten snippers toegevoegd. Deze verrijken het bier met een volmondig, krachtig en complex smaakpallet waarin je toetsen van vanille, karamel en subtiel hout ontdekt.

Arend Oak heeft een mature en zachte, verwarmende afdronk. Zoals de geschiedenis van de brouwerij is dit een bier met een uniek rijpingsproces en evolutie. Gebrouwen om te vieren en van te genieten. 

Arend Oak Distilled - is een verfijnde aromatische eau-de-bière, in lijn met de Arend OAK, gedistilleerd uit de trots AREND TRIPEL en vervolgens net zoals het bier gerijpt op gebrande eikenhouten snippers. Het resultaat is een subliem bierdistillaat met een warme, koperen kleur en volle, evenwichtige smaken met subtiele toetsen van hout en vanille. Een heerlijkheid om bij weg te mijmeren! 

(lees verder onder de foto)

De Arend OAK Anniversary Box

De Arend OAK Anniversary Box

 

Voor de liefhebbers is er de OAK Anniversary box: hét geschenk bij uitstek, een mooi houten kistje waarin beide producten ten volle tot hun recht komen: Arend Oak 75cl, Arend Oak Distilled. Beiden in prachtige met goud bedrukte flessen, verkrijgbaar in beperkte (en de Distilled zelfs genummerde) oplage.

De naam van het deze nieuwigheden is een evidentie vertelt Miek: "Een jubileum vieren doe je om je roots en je geschiedenis te eren en zo komen we uit bij onze oorsprong in 1886 waar Gustave De Ryck Brouwerij De Ryck als brouwerij De Gouden Arend oprichtte…De naam “ Arend” was met ons Arend gamma en in 2011 met “Gouden Arend” al eerder een eerbetoon en is ondertussen uitgegroeid tot een merk dat perfect onze visie vertegenwoordigt,… een rijkdom aan smaken en variatie, streven en garant staan voor uitmuntende kwaliteit en vooral ook continue in beweging blijven…"

Dus kort gezegd de Arend is geland om nooit meer te laten vliegen bij brouwerij De Ryck!

Verkrijgbaar in de bij u vertrouwde drankenhandel, in de brouwerijshop en op www.brouwerijderyck.be

Op het einde van ons gesprek wou Miek ons nog verrassen: "Op donderdag 23 september vieren we deze 135ste verjaardag extra met een “De Ryck beerday” concert. Dit wordt een heus volksfeest op Herzeelse bodem waar we niet alleen trakteren op 2 Herzeelse topbands, (de toegang is dus gratis) maar bij de start van het concert trakteren we op een heerlijk schuimend Herzeels gerstenatje." Allen daarheen... Meer info via de sociale mediakanalen van Brouwerij De Ryck.

 

Foto's

Reclamebanner