Voorlopig geen nieuwe pastoor in Herzele, Bisschop kiest voor “andere formule”

23 juli 2018 | Sarah De Moor | Onze gemeente

E.H. Jean-Paul Dreelinck tijdens de eucharistieviering op zondag 22 juli 2018

Tijdens de eucharistievieringen van afgelopen weekend las E.H. Dreelinck een brief voor van deken Hans Vandenholen (Zottegem) met daarin nieuws over de toekomst van de nieuwe parochie Herzele-Sint-Lievens-Houtem. E.H. Dreelinck, die in augustus met pensioen gaat, wordt niet vervangen door een nieuwe pastoor. De bisschop kiest voor een andere formule en stelt diaken Marc Van Iseghem en theoloog Stijn Van den Bossche aan als coördinatoren. Priesters Herman Megank (Sint-Lievens-Houtem) en Johan Van Den Eeckhout (Vlierzele) zullen de eucharistievieringen in Herzele voorgaan. Het aantal misvieringen wordt echter ook verminderd.

“Zoals jullie weten, is het niet gemakkelijk in deze tijden een nieuwe pastoor te vinden. En tot op heden lukt dat niet voor de nieuwe parochie Herzele-Houtem”, begint deken Hans Vandenholen zijn brief aan de Herzeelse parochianen. “De bisschop heeft nu voorlopig, maar zonder termijn, voor een andere formule gekozen. Hij heeft Marc Van Iseghem, diaken, en Stijn Van den Bossche, theoloog en werkzaam voor de Vlaamse bisschoppen, aangesteld als coördinatoren voor de nieuwe parochie, in samenwerking met de aanwezige priesters E.H. Herman Megank en E.H. Johan Van Den Eeckhout, die ook in de eucharistievieringen zullen voorgaan. Zelf word ik op enige afstand kerkrechtelijk eindverantwoordelijke voor de parochies van Herzele, de parochies waarover E.H. Dreelinck pastoor is tot op heden.”

Geen weekendvieringen in de deelgemeenten en geen zondagavondviering

In de brief worden ook een aantal wijzigingen wat betreft de eucharistievieringen meegedeeld. Vanaf het weekend van 8 en 9 september 2018 vinden er nog drie zondagsvieringen plaats. Één in Sint-Lievens-Houtem om 09u00, één in Herzele om 11u00 en een dekenale avondviering in Grotenberge om 18u00. Op zaterdagavond is er avondmis in Herzele en in Vlierzele om 18u00.

In alle andere kerken van de parochie gaan geen weekendvieringen meer door. Ook de zondagavondmis in de kerk van Herzele wordt geschrapt. “Dit betekent hoegenaamd niet dat deze kerken worden gesloten”, staat er in de brief, “zoals soms verkeerd wordt begrepen. Ze blijven open voor gebed, er kunnen vieringen in de weekdagen doorgaan, en ook de begrafenissen blijven er mogelijk.”

“Blij dat ik door vijf mensen vervangen moet worden”

E.H. Dreelinck, die de brief naar eigen zeggen verplicht moest voorlezen, klonk duidelijk niet gelukkig met de veranderingen. “Ik stel vast dat ik geen eervol ontslag krijg, geen woord van dank, maar ik ben blij dat ik door vijf mensen vervangen moet worden.”

Op zondag 19 augustus 2018 neemt E.H. Dreelinck, 23 jaar deken van Herzele, afscheid van onze parochie. Om 10u00 is iedereen welkom in de Sint-Martinuskerk voor een dankviering.

Luister hieronder naar de volledige brief die werd voorgelezen tijdens de eucharistievieringen dit weekend.

Audiofragmenten

Brief van E.H. Deken Hans Vandenholen, voorgelezen door E.H. Pastoor Jean-Paul Dreelinck

21 juli 2018 | Bron: Radio Star, Eucharistieviering Sint-Martinuskerk Herzele

Reclamebanner