Wordt residentie Brevier schoolgebouw in Borsbeke?

29 oktober 2018 | HelemaalHerzele | Onze gemeente

Het was het belangrijkste punt op de gemeenteraad van afgelopen woensdag 24 oktober in Herzele: het voorstel om residentie Brevier in Borsbeke aan te kopen en er de gemeentelijke basisschool van Borsbeke in onder te brengen. Het gebouw is eigendom van intercommunale SOLVA en was oorspronkelijk bestemd om te wonen. Architect Eugeen Liebaut gaf het gebouw van 56 meter breed een gebogen vorm en tekende 8 woningen met tuin op het gelijkvloers en daarboven nog eens 8 duplexappartementen. Omdat het in de nabijheid van de pastorijtuin lag, gaf de Heemkundige Kring er de naam Brevier aan. Bouwheer en eigenaar Solva bracht de woningen op de markt, maar zonder succes. Er bleek weinig tot geen interesse.

Een opportuniteit

Het gemeentebestuur van Herzele bekijkt dit nu als een opportuniteit en wil het gebouw kopen. Na enige discussie ging bijna de voltallige gemeenteraad akkoord met de aankoop, op voorwaarde dat er nog een onderzoek komt om zeker te zijn dat het gebouw als school kan dienen. De oppositiepartijen, met gemeenteraadslid Wim Impens (CD&V en Partners) op kop, hadden met kritiek op de manier waarop het dossier naar de gemeenteraad werd gebracht. Volgens hen was het niet volledig genoeg.

“De gemeenteschool van Borsbeke barst uit haar voegen", verdedigde Benjamin Rogiers, schepen van Onderwijs, zich op de gemeenteraad. "We kunnen niet blijven containers plaatsen en de Brevier paalt aan de gemeenteschool. Ideaal dus om dit gebouw als school te gebruiken." De aankoopprijs bedraagt iets meer dan 2,5 miljoen euro. Dat is niet weinig. "Maar toch lager dan de schattingsprijs en ook interessant omdat er bij een schoolgebouw een kleiner BTW-tarief wordt toegepast", ging schepen Rogiers verder. "Het wooncomplex biedt ook heel wat troeven: een toilet en een keukentje in elk klaslokaal, een mooie en grote tuin aan bijna elk klaslokaal, verder weg van de provincieweg en dus veiliger en met gezondere lucht en ga zo maar door."

(lees verder onder de foto)

Elke wooneenheid beschikt over een mooie en grote tuin

Elke wooneenheid beschikt over een mooie en grote tuin

 

Veel jeugd in Herzele

Herzele is één van de 12 gemeenten die van de Vlaamse Gemeenschap het label van ‘Grote woongemeente met toenemend aantal jongeren’ krijgen. “Dat maakt dat we een vitale gemeente hebben”, vindt schepen Rogiers, “maar uiteraard moeten we onze investeringen daar ook naar richten. Voor de gemeenteschool in Herzele wordt het verbouwingsdossier steeds concreter en met de aankoop van residentie Brevier wordt er ook in Borsbeke fors geïnvesteerd in het onderwijs. In eerste instantie voor het gemeentelijk onderwijs, waarvan er op heel korte termijn al direct een aantal klassen naar de Brevier zouden kunnen overstappen. Maar niets sluit uit dat we ook niet kunnen spreken met het vrij onderwijs."

Foto's

Reclamebanner