Minister Schauvliege op bezoek bij Leefboerderij De Kanteling

16 januari 2019 | Sarah De Moor | Onze gemeente

Braambessen planten, de wei van de paarden proper maken, samen koken met de oogst en zoveel meer: al doende leer je… mekaar kennen. Op Leefboerderij De Kanteling in Woubrechtegem vinden volwassenen met een zorgnood een zinvolle dagbesteding. Ze steken de handen uit de mouwen voor de verzorging van dieren en planten. In het voorjaar van 2018 werd daar de samentuin aan toegevoegd. Daar kweken buurtbewoners, vrijwilligers en lagereschoolkinderen uit de buurt groenten, fruit en kruiden, bijgestaan door de deelnemers van De Kanteling en ondersteund door de experts van VELT vzw.

Die samentuin trok de aandacht van Vlaams minister van Omgeving, Natuur en Landbouw Joke Schauvliege (CD&V) en dus bracht zij op woensdag 16 januari een bezoek aan De Kanteling. Drijvende kracht Sylvia gaf de minister en de talrijk aanwezig pers een rondleiding op de boerderij. De deelnemers Ruben, Arne en Arno vertelden met veel enthousiasme over hun dagelijkse taken. De leerlingen van de gemeentelijke basisscholen uit Herzele, Borsbeke en Sint-Lievens-Esse werkten ondertussen naarstig in de samentuin.

Lancering projectoproep Buurten op den Buiten

In 2018 kreeg De Kanteling een financieel duwtje in de rug voor de opstart van de samentuin via Buurten op den Buiten, een initiatief van de Koning Boudewijnstichting, in samenwerking met de VLM en met steun van de minister. Voor 2019 heeft de minister opnieuw middelen vrijgemaakt. Tijdens haar bezoek lanceerde ze de nieuwe projectoproep.

“Het project Buurten op den Buiten van de Koning Boudewijnstichting is belangrijk voor het bevorderen van de kwaliteit van het samenleven op het platteland en in randstedelijke gebieden met een landelijk karakter”, zei minister Schauvliege. “Het feit dat buurtbewoners, lokale verenigingen en organisaties projecten kunnen indienen, draagt bij tot een belangrijk maatschappelijk draagvlak. Op die manier worden de mensen uit het gebied in staat gesteld om de zaken die zijzelf belangrijk vinden, aan te pakken via concrete projecten.”

Alle informatie over de projectoproep Buurten op den Buiten is te vinden op de websites www.kbs-frb.be of www.vlm.be.

Foto's

Reclamebanner