Een nieuwe uitdaging voor Benefiet Haïti

4 april 2019 | Sarah De Moor | Onze gemeente

Geert geeft voetbaltraining aan een groep jongeren in Port-au-Prince

Dinsdag 12 januari 2010. Om 16.53 uur lokale tijd breekt een zware aardbeving uit op 25 kilometer ten zuidwesten van de Haïtiaanse hoofdstad Port-au-Prince. Het is lang geleden, maar Herzelenaar Geert Van Iseghem is het nog lang niet vergeten. Hij is het boegbeeld van vzw Benefiet Haïti en reisde enkele weken geleden naar de getroffen streek. "De situatie is daar nog steeds heel schrijnend. De heropbouw verloopt zeer slecht en de mensen hebben er meer honger dan ooit tevoren."

Geert ging in 2010 met het B-Fast team naar Port-au-Prince. Hij hielp er een maand mee in een veldhospitaal van het Rode Kruis.  In december 2010, wanneer Haïti getroffen wordt door een choleraplaag, reisde Geert opnieuw naar de eilandstaat. Dit keer voor een verblijf van 4 weken met Artsen zonder Grenzen. Hier worden de eerste contacten gelegd met de toekomstige lokale partners van de vier projecten van vzw Benefiet Haïti. 

(lees verder onder de foto)

Tijdens elke missie wordt er één dag met de plaatselijke medewerkers inkopen gedaan.

Tijdens elke missie wordt er één dag met de plaatselijke medewerkers inkopen gedaan.

 

Focus op kinderen en onderwijs

"Sinds de oprichting van Benefiet Haïti hebben we vier projecten in de regio. Naast onze school, die we hielpen heropbouwen, helpen we ook een dagopvang voor mindervalide kinderen en jongeren. We steunen hen logistiek, met onderwijs en met voeding. Verder bieden we zomerkampen aan aan straatkinderen. We laten hen een viertal weken genieten van onderwijs, maar zorgen ook voor medische verzorging en bieden hen warme maaltijden aan."

Binnenkort komt daar nog een project bij. "In samenwerking met Streetwize Mobile School willen we een school op wieltjes organiseren in de de straten van Carrefour, een wijk van Port-au-Prince waar we al actief zijn. We brengen het onderwijs tot bij de kinderen die het echt nodig hebben en willen vooral de kinderen bereiken die niet naar school kunnen gaan."

Een nieuwe uitdaging

Door al deze verwezelijkingen wordt er in de getroffen regio met veel roem over Benefiet Haïti, en over "Monsieur Geert" in het bijzonder, gesproken. Tijdens zijn laatste verblijf in Haïti werd Geert uitgenodigd door de burgemeester van Pietonville, een hoger gelegen wijk van Port-au-Prince. "Aan het gemeentehuis werd ik nogal officieel opgewacht door de burgemeester en enkele vertegenwoordigers van de gemeente. Jalousie, een armere wijk van Pietonville, had voor de aardbeving een medische hulppost en tot op heden is die niet opnieuw ingevuld. Zij vragen nu of wij dat willen doen." 

(lees verder onder de foto)

Geert bezoekt het gebouw waar de medische hulppost zal worden ondergebracht.

Geert bezoekt het gebouw waar de medische hulppost zal worden ondergebracht.

 

Geert besliste vrij snel om de uitdaging aan te nemen. "Maar we hebben veel steun nodig. We zijn bijvoorbeeld op zoek naar medisch materiaal. Ik denk dan vooral aan labomateriaal, radiografietoestellen en een bevallingstafel."

 

Beluister hieronder het volledige interview met Geert Van Iseghem van Benefiet Haïti in Helemaal Herzele op Radio Star.

Wie een project van Benefiet Haïti wil steunen, vindt alle informatie op de www.benefiethaiti.be.

 

Audiofragmenten

23 maart 2019 | Bron: Radio Star, HelemaalHerzele

23 maart 2019 | Bron: Radio Star, HelemaalHerzele

Foto's

Reclamebanner