Kies zelf de nieuwe naam van onze parochie

16 oktober 2019 | HelemaalHerzele | Onze gemeente

Archieffoto: Sint-Martinuskerk Herzele

Onze parochie gaat op zoek naar een nieuwe naam. "Nu wordt er nog altijd gesproken over de nieuwe parochie in Herzele en Sint-Lievens-Houtem. We willen echter niet zozeer focussen op de gemeentegrenzen, maar wel op de gemeenschap en de identiteit van die gemeenschap", zegt pastoor Herbert Vandersmissen. "Daarom gaan we op zoek naar een nieuwe naam. Die willen we niet van bovenaf opleggen en dus vragen we suggesties van de inwoners."

Verwijzing naar de christelijke cultuur

"Voor alle duidelijkheid: de kerkgebouwen blijven hun eigen patroonheilige en naam, die ze bij de kerkwijding ontvingen, houden", zegt Vandersmissen. "Maar bij samenvoeging van onze dertien oude parochies tot één nieuwe hoort een nieuwe naam voor het geheel. Die nieuwe naam kan helpen in de groei naar één nieuwe parochie en om de bewustwording van één nieuwe parochie te verhogen."

De parochie stelt enkele criteria voor de nieuwe naam voorop:

  • De naam moet herkenbaar zijn als aanduiding van een katholieke geloofsgemeenschap.
  • De keuze voor de naam van een heilige of van een engel ligt het meest voor de hand.
  • De naam moet uniek zijn.

"Het kan een geheel nieuwe naam zijn of een naam die al bekend was. Een naam uniek voor de streek, van een plaatselijke heilige of van de oudste parochie waar later andere parochies uit zijn ontstaan."

(lees verder onder de foto)

De stembriefjes in de kerk van Herzele

De stembriefjes achteraan in de kerk van Herzele

In januari het verdict

Uit de voorstellen van de inwoners filtert de parochieploeg vier mogelijke namen. "We maken dan een dossiertje met meer informatie over die vier namen. Vervolgens mogen de parochianen stemmen op hun favoriete naam. Op de nieuwjaarsreceptie van 12 januari maken we dan de uiteindelijke nieuwe naam bekend."

Voorstel indienen kan tot eind oktober

In de kerken waar er weekendvieringen plaatsvinden kan je roze strooibriefjes vinden om jouw voorstel in te dienen. Ook via de website kan je een suggestie doen. Dat kan tot eind oktober.

Foto's

Reclamebanner