Eerste Herzeelse troostplek in Sint-Lievens-Esse

20 februari 2022 | Damien De Leeuw | Onze gemeente

De Troostplek in Sint-Lievens-Esse ©Els Coppens.

Herzele werd als eerste gemeente verkozen tot ‘Compassionate City’. "Met Compassionate Herzele willen we emotionele thema's bespreekbaar maken zodat mensen die lijden of rouwen nog beter ondersteund worden. Een troostplek in Herzele kan daarbij niet ontbreken", zegt Schepen Hilde Van Impe. Trui Mortier, voorzitter Ferm Sint-Lievens-Esse vult de schepen aan: "Troostplekken zijn groene plekjes, voor iedereen toegankelijk, waar men troost kan vinden. Ze zijn een onderdeel van de campagne PlantTroost van Ferm en zijn een bron van troost voor iedereen die worstelt met gemis, verlies, afstand of afscheid."

"Als lokaal bestuur vinden we het heel belangrijk dat mensen nabij kunnen zijn om hun verdriet te doelen, en dit kan vanaf nu op deze bijzondere plek naast het speelpleintje aan de Kauwstraat in Sint-Lievens-Esse", gaat Schepen Van Impe verder. "Inwoners van Herzele moeten weten waar ze terecht kunnen om met elkaar te praten en elkaar te steunen in tijden van verlies en verdriet. Ieder van ons wordt immers in zijn of haar leven ooit geconfronteerd met ziekte, sterven, verlies of een periode van rouw."

(lees verder onder de foto)


Schepen Hilde Van Impe tijdens haar toespraak bij de opening van de troostplek in Sint-Lievens-Esse. ©Els Coppens.

 

Gemeente Herzele is daarom vorig jaar ingestapt in een pilootproject "Compassionate City" ofwel "Meelevende gemeente". Dat project is geïnitieerd door de onderzoeksgroep Zorg rond het Levenseinde van de VUB en de Ugent. "Gemeente Herzele mag zich dus als eerste gemeente in België een 'Compassionate City' noemen", zegt een trotse schepen Van Impe. "In een Meelevende Gemeente erkennen we, dat het omgaan met deze thema's niet enkel de verantwoordelijkheid is van professionele diensten, mantelzorgers en vrijwilligers, maar dat we als burgers en maatschappelijke organisaties elkaar hierin ook kunnen ondersteunen."

Concreet betekent dit dus dat aspecten rond ziekte, sterven, verlies en rouw beschouwd worden als een gedeelde verantwoordelijkheid die iedereen aanbelangt. "Sterker nog: de doelstelling van het project is om samen met de inwoners van onze gemeente, de lokale verenigingen, de Herzeelse scholen deze emotionele thema's rond gevoels besrpeekbaar te maken. Zodat deze meer deel worden van ons leven en we daardoor nog beter zorg kunnen dragen voor elkaar."

(lees verder onder de foto)


Het gedicht "Knotwilg" van Steven Van Der Heyden. ©Els Coppens.

 

In samenwerking met de vereniging Ferm Sint-Lievens-Esse en het Poëtisch Collectief werd deze eerste Troostplek gerealiseerd. Een woord van dank ging ook uit naar de familie Hoorens voor het ter beschikking stellen van de grond, de technische dienst voor de uitwerking van de troosplek en de gemeentelijke basisschool 't Essenhofje voor hun creatieve bijdrage. En naar aanleiding van de poëziemaand, i.k.v. het 1050-jarige bestaan van Herzele, schonk dichter Steven Van Der Heyden het gedicht Knotwilg dat op een duurzame wijze geïntegreerd werd in de troostplek.

Schepen Hilde Van Impe besluit met volgende krachtige boodschap: "Een open en warm hart en de zachtheid om mensen in verdriet te helpen, zijn onmisbaar."

Luister hieronder naar een interview met Trui Mortier, voorzitter Ferm Sint-Lievens-Esse, en Steven Van Der Heyden, schrijver van het gedicht Knotwilg.

Audiofragmenten

Trui Mortier, voorzitter Ferm Sint-Lievens-Esse, en Steven Van Der Heyden, schrijver van het gedicht 'Knotwilg'

12 februari 2022 | Bron: Radio Star, HelemaalHerzele

Foto's

Reclamebanner