Zorg jij regelmatig voor iemand? Laat je registreren als mantelzorger!

20 maart 2022 | Sarah De Moor | Onze gemeente

Archieffoto ©Freepik

Het lokaal bestuur van Herzele voorziet vanaf nu een aanbod van voordelen voor zowel mantelzorgers als voor zorgbehoevenden. "Hiermee wil Herzele een mantelzorgvriendelijke gemeente zijn die een verschil betekent voor alle betrokken partijen binnen het mantelzorglandschap", verduidelijkt Hilde Van Impe, Schepen van Welzijn. 

"Mantelzorger word je niet van de ene dag op de andere dag, je rolt er in..."
Petra Tant

Laten we eerst iets uitklaren: wat is dat, een mantelzorger, en beter: wat is het niet? "Mantelzorg mag je niet verwarren met professionele zorg of vrijwilligerswerk", verduidelijkt Petra Tant, zorgregisseur bij OCMW Herzele. "Vrijwilligers sluiten zich aan bij een bepaalde organisatie en gaan van daaruit mensen helpen. Het is een bewuste keuze en je zet het stop wanneer je wil. Mantelzorg gebeurt niet vanuit een organisatie. Mantelzorg overkomt je meestal. Je rolt erin. Je weet ook meestal niet als mantelzorger wanneer de zorg zal eindigen. Het is weinig voorspelbaar."

Ondersteuning voor mantelzorgers was één van de acties uit het meerjarenplan 2020-2025 van de huidige bestuursploeg van onze gemeente. Uit recent onderzoek blijft dat een kwart van de mantelzorgers zich overbelast voelt. Een cijfer dat zorgen baart, en dus zijn nieuwe acties binnen het mantelzorgbeleid van Herzele meer dan op zijn plaats. "Het ondersteuningsbeleid voor mantelzorgers wil de mantelzorgers leren kennen, erkennen en ze vooral  waarderen. Als teken van die waardering heb je, als mantelzorger of zorgbehoevende, vanaf nu in Herzele recht op een mantelzorgkaart en/of een mantelzorgcheque", zegt schepen Van Impe.

De mantelzorgkaart bevat verschillende belevingsbonnen die zowel de mantelzorgers als de zorgbehoevenden kunnen gebruiken, terwijl de mantelzorgcheque, een Herzeelse waardebon ter waarde van 150 euro per jaar, voor de mantelzorger is.

Registreer je als mantelzorger of laat jouw mantelzorger zich registreren via het e-loket van lokaal bestuur Herzele. Wil je meer informatie over mantelzorg, bekijk dan deze pagina op de website van het lokaal bestuur Herzele.

 

Luister hieronder naar een interview met schepenvan Welzijn Hilde Van Impe en zorgregisseur Petra Tant in Helemaal Herzele op Radio Star

Audiofragmenten

19 maart 2022 | Bron: Radio Star, HelemaalHerzele

19 maart 2022 | Bron: R

Reclamebanner