Gemeente Herzele behaalt opnieuw duurzame titel van Faire Gemeente

8 maart 2023 | HelemaalHerzele | Onze gemeente

©Lokaal Bestuur Herzele

Sinds 2012 draagt Herzele met trots de titel van Fair Trade Gemeente, waarbij het lokaal bestuur zich engageert om eerlijke handel te ondersteunen, handel met oog voor mens en planeet. Gemeente Herzele haalt opnieuw deze herbevestiging binnen en mag zich ‘Faire Gemeente’ blijven noemen. Deze titel toont aan dat de gemeente en haar inwoners eerlijke en lokale duurzame handel niet alleen een warm hart toedragen, maar er ook effectief werk van maken.

Schepen voor duurzame ontwikkelingssamenwerking Heidi Knop is tevreden met de hernieuwing van de titel: "De titel van Faire Gemeente zorgt ervoor dat de aandacht voor het thema blijft en er ook actief rond gewerkt wordt. We proberen in de toekomst, aan de hand van acties, scholen en bedrijven aan te sporen om meer de kaart van fairtrade te trekken. Ook burgers krijgen inspraak via de Gemeentelijke adviesraad voor ontwikkelingssamenwerking en duurzame ontwikkeling. Nieuwe leden zijn er steeds welkom!"

De tweejaarlijkse evaluatie via Fair-O-Meter richt zich op zes criteria op het engagement van het gemeentebestuur in samenwerking met lokale winkels en horeca, scholen, bedrijven en organisaties. Deze campagne wordt getrokken door vier organisaties: Fairtrade Belgium, Rikolto, Oxfam Wereldwinkels en 11.11.11. "Via de omslag van Fair Trade Gemeenten naar Faire Gemeenten, willen we aansluiten bij andere lokale initiatieven zoals lokale voedselstrategieën, deel-, herstel- en hergebruikprojecten en acties​ etc." stelt Bianca De Wolf, coördinator van de campagne. "Vanaf dit jaar gaan de Faire Gemeenten voluit voor LEF: Lokaal, Ecologisch én Fair denken en doen."

Met dit engagement draagt Herzele bij aan de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen (SDG’s) van de Verenigde Naties.

Reclamebanner