Acht politieke gevangenen uit Herzele vereeuwigd met struikelsteen

10 mei 2023 | HelemaalHerzele | Onze gemeente

©Lokaal Bestuur Herzele

Op 8 mei 1945, intussen 78 jaar geleden, eindigde de Tweede Wereldoorlog. De meeste oud-strijders en oorlogsslachtoffers zijn reeds overleden, maar vergeten mogen we nooit. Zij vochten en hebben zwaar geleden om ervoor te zorgen dat wij het na zovele jaren nog altijd goed hebben om te leven in welvaart en vrede. Zoals elk jaar worden ze in Herzele naar aanleiding van V-dag herdacht. Dit jaar werden daarnaast acht politieke gevangen herdacht die tijdens WOII om het leven werden gebracht in Duitse krijgsgevangenkampen.

Afgelopen weekend trok een colonne legervoertuigen door de straten van Herzele, dit ter gelegenheid van V-dag. Ze maakten een rondrit waarbij acht struikelstenen geplaatst werden. Dat zijn gedenktekens in de vorm van met messing belegde stenen die aangebracht worden in het voetpad voor de vroegere woonhuizen van Weerstanders, Politieke Gevangenen en opgeëiste burgers die in concentratie- en werkkampen verbleven, daar om het leven kwamen en er meestal gecremeerd werden

"Zij kregen jammer genoeg geen waardig graf en omdat wij het belangrijk vinden dat iedereen op een gepaste wijze herdacht kan worden, plaatsten we met veel eer en liefde deze struikelstenen voor de deur waar iemand woonde of opgroeide, die tijdens de oorlog opgepakt werd om te sterven in één of ander kamp", aldus voorzitter van het Oud-Strijdercomité en schepen, Benjamin Rogiers.

De bedenker van deze struikelstenen of Stolpersteine, de Duitse kunstenaar Gunter Demnig, plaatste samen met zijn team sinds 1994 ongeveer 70 000 herinneringsstenen over heel Europa. Eerst voor Joodse mensen die in de uitroeiingskampen slachtoffer werden van de Holocaust en nu ook voor Weerstanders die gedood werden of in concentratiekampen omkwamen, als symbolische herdenking aan alle Weerstanders en Opgeëiste Werkplichtigen. Nu kregen ook acht politiek gevangenen uit Herzele een fysieke herinnering in de vorm van zo'n struikelsteen. 

Wie stil wil staan bij de bijzondere daden van deze personen, kan hun struikelsteen bezichtigen:

  • Roger Schollaert: Steenhuizestraat 5, Sint-Lievens-Esse
  • Urbain Van den Driessche: Sleistraat 8, Woubrechtegem
  • Bernard De Vadder: Neerwegstraat 4, Woubrechtegem
  • Andreas De Ryck: Peperstraat 37, Herzele
  • Edmond De Naer: Borsbekestraat 31, Ressegem
  • Stephanus Mertens: Molendijk 20, Borsbeke
  • Marcel Goossens:  Molendijk 30, Borsbeke
  • Georges De Vuyst: Solleveld 20, Herzele

Meer info over elk van hen is te vinden in de speciaal daarvoor samengestelde brochure via www.herzele.be/struikelstenen

Foto's

Reclamebanner