Alvast twee cashpunten op komst in Herzele, één op de Groenlaan en één in Steenhuize

25 mei 2023 | HelemaalHerzele | Onze gemeente

©Archieffoto kstudio via Freepik

Het consortium van de grootbanken, Batopin, is van plan om twee geldautomaten te plaatsen in Herzele, één in het centrum en één in de deelgemeente Steenhuize, in het zuiden van de gemeente. Het gemeentebestuur ijverde hiervoor bij de banken zodat er een optimale dienstverlening blijft. Dat lichtte schepen Heidi Knop toe op de gemeenteraad van 24 mei 2023.

Schepen Knop is tevreden met het aanbod. “Hoewel digitale geldstromen steeds meer courant worden, streven we nog altijd naar een minimale dienstverlening van cashautomaten in Herzele. Zeker voor de minder digitale bevolking is dat belangrijk”, aldus schepen van lokale economie Heidi Knop. De beslissing om een filiaal te sluiten ligt in handen van de banken zelf, daar heeft het lokaal bestuur geen invloed op. Toch neemt de dienst lokale economie de taak op zich om mee op te zoek gaan en te onderhandelen over de meest geschikte plaatsen en de verder opvolging ervan. Daarnaast vraagt het lokaal bestuur uitdrukkelijk te waken over de veiligheid en privacy, netheid en toegankelijkheid van deze geldautomaten.

Batopin is een initiatief van 4 grootbanken: KBC, ING, BNP Paribas Fortis en Belfius. De vennootschap baat een park van geldautomaten uit onder de neutrale merknaam Bancontact CASH. Hun doel is tegen eind 2024 een evenwichtig netwerk aan CASH-punten aan te bieden dat rekening houdt met waar mensen wonen, werken, cash gebruiken én hoe ze zich verplaatsen. Dat het gebruik van cash al langer aan het dalen is, blijkt uit recent onderzoek. Zo werd er in 2019 maar liefst 5,6 miljard euro minder afgehaald dan in 2015.

Tijdens de jongste gemeenteraad reageerde Filip De bodt, raadslid voor Leef!&Groen, op deze aankondiging: "Twee pinautomaten in Groot-Herzele is toch wel heel weinig. Zou daar in de toekomst nog iets meer in zitten?" Volgens schepen Knop heeft het lokaal bestuur meermaals contact opgenomen met Batopin om de bezorgdheid te benadrukken dat er bankautomaten zouden verdwijnen in Herzele. Daar zijn er momenteel nog geen bankautomaten verdwenen, wat in andere gemeenten wel al het geval is. Men wilde hierop echter anticiperen door zelf in gesprek te gaan met Batopin en de bezorgdheden met hen te delen.

De dienst lokale economie ontving deze week de bevestiging dat Batopin ingaat op de vraag door zowel op de Groenlaan als in het centrum van Steenhuize nieuwe cashpunten te voorzien. In Steenhuize komt een Kiosk met twee geldautomaten, die neemt openbare ruimte in, is 24u/24u open, enkel voor geldafhaling. Momenteel worden de mogelijkheden bekeken om de eerste op de Kloosterberg te Steenhuize te vestigen.

Op de Groenlaan komt een CASH-shop met drie geldautomaten, waar een voorziening is voor een vierde geldautomaat, die gesloten zal zijn tussen middernacht en 6u ’s ochtends. Je kan er terecht voor zowel geldafhaling als -deposit. Momenteel wordt het pand van de voormalige CM-gebouwen bestudeerd door de ingenieurs van Batopin.

Tot slot werd de vraag gesteld om ook in Borsbeke een cashpunt te voorzien. Batopin zal deze vraag in de tweede fase bekijken.

Reclamebanner