Satirische facebookgroep 'Stopt Me Zagen' zet Herzele op stelten met fakenews

13 juli 2023 | Damien De Leeuw | Onze gemeente

Archieffoto ©Damien De Leeuw

Na een geslaagde photoshop grap, waarbij een grapjas een foto postte waarop de op straat geschilderde waarschuwing aan De Trampoline was gespeld als SHCOOL, hebben de mensen achter de groep "Stopt Me Zagen" op Facebook opnieuw toegeslaan. Gisteren verscheen een bericht op hun Facebookpagina over een grootschalig infrastructuurproject waarbij de Stationsstraat de komende vier jaar volledig zal worden afgesloten voor al het verkeer. Al snel werd het bericht tientallen keren gedeeld via het sociale media kanaal en werden er verontrustende reacties gepost.

Lees verder onder de bewuste Facebookpost.

Maar daar bleef het niet bij. Ook schepen Benjamin Rogiers, onder andere bevoegd voor Openbare Werken, werd meerdere malen telefonisch gecontacteerd door ongeruste inwoners en handelaars. "Het is nogmaals pijnlijk duidelijk geworden hoe snel Fake News zich kan verspreiden!" Schepen Rogiers kreeg een aantal weken geleden ook al reacties over het verwijderen van alle platanen op de Groenlaan en de vrijgekomen oppervlakte te betonneren. "Gelukkig was hier de satire in het artikel iets duidelijker en bleef een overvloed aan reacties uit. Maar bij het bericht van gisteren is de Facebookgroep er toch in geslaagd om toch meer onrust te zaaien in onze gemeente."

Schepen Rogiers geeft nog graag een tip mee: "Het is een les voor velen om, in de huidige samenleving waar de informatie met hoge snelheid op ons afkomt, een onderscheid te kunnen maken tussen het echte en het fake nieuws. Een eerste en belangrijke stap blijft het gebruikmaken van officiële nieuwskanalen, en niet zomaar alles wat op het internet verspreid wordt te geloven."

Viavia zijn we er in geslaagd om één van de beheerders van de facebookgroep te pakken te krijgen voor een reactie, al was hij wel zeer kort: "We beseffen nu zelf dat een brug over de spoorweg in de Stationsstraat een veel betere optie was geweest."

 

Reclamebanner