Straatverlichting blijft tot middernacht én op zondag branden

27 augustus 2023 | HelemaalHerzele | Onze gemeente

Archieffoto ©Freepik

Sinds 4 december 2022 worden de lichten in Herzele en omstreken gedoofd tussen 23u00 en 5u00. Een maatregel die niet alleen de energiekosten moest verlagen, maar ook een positieve impact moest hebben op het milieu. In verschillende steden en gemeenten, net als in onze buurlanden, wordt de straatverlichting al jaren gedoofd, klonk het toen.

Bij de start van deze zogenaamde energieloze nachten werd gevreesd dat criminaliteit en onveiligheid zouden floreren. Met uitzondering van enkele voorvallen in omliggende gemeenten, blijkt uit cijfers dat niet zo te zijn. Wel was Lokaal bestuur Herzele al langer vragende partij om de uurregeling van het doven van de lichten aan te passen. "Om 23u00 is er nog net iets meer passage op straat dan na middernacht", aldus schepen van openbare werken Benjamin Rogiers.

Aangezien gemeente Herzele voor het doven van de straatverlichting in een cluster vervat zit, moesten ook de andere gemeenten akkoord gaan met het wijzigen van de uurregeling. Een akkoord dat nu ook officieel bereikt is. "Netbeheerder Fluvius stelt momenteel alles in gang om deze wijziging zo snel mogelijk door te voeren. Een effectieve startdatum hebben we nog niet, maar heel binnenkort zullen de lichten dus pas om middernacht gedoofd worden. Dat geeft Herzelenaren meer marge om door verlichte straten huiswaarts te keren, dit misschien wel na een stapje in de wereld te zetten (knipoog)", verklaart schepen Rogiers.

Een tweede wijziging die de netbeheerder uitvoert is het laten branden van de straatverlichting op zondagavond. Concreet zullen de lichten dus op weekavonden, met uitzondering van vrijdagavond, gedoofd worden tussen 00u00 en 5u00.

Woubrechtegem verlicht

In Woubrechtegem zullen de lichten vanaf vrijdagavond 25 augustus 2023 dan weer niet meer doven. Het centrum daar werd namelijk opengebroken voor het aanleggen van een gescheiden rioolsysteem. "De ingrijpende werken maken het te moeilijk om zonder straatverlichting de veiligheid van eenieder te garanderen”, zegt de schepen. “Op vraag van enkele bezorgde inwoners werd dan ook gevraagd om deze zone uit het doofplan te halen".

 

Reclamebanner