Een boom voor Herzele: een gratis boom of struik voor elke Herzelenaar!

26 januari 2024 | HelemaalHerzele | Onze gemeente

Aan de burcht werden de bomen vervangen door nieuwe hoogstammige lindebomen. Deze bomen passen beter in de historische context van de site en zijn bovendien een pak duurzamer dan de huidige beplanting. © Lokaal Bestuur Herzele

Lokaal bestuur Herzele ondertekende het Lokaal Energie en Klimaatpact (LEKP). Eén van de doelstellingen in deze overeenkomst met Vlaanderen is om één extra boom per inwoner (18.407 bomen) of een halve meter haag (9 km) tegen 2030 te realiseren in de gemeente. In dat kader organiseert lokaal bestuur Herzele de actie: 'Eén gratis boom of 3 gratis struiken’ voor elk Herzeels gezin.

"De gemeente plant al heel wat bomen en hagen aan op openbaar domein, alleen is dit niet genoeg. Daarom is de hulp van de burgers nodig! Vraag tot en met 31 januari 2024 je gratis boom of struiken aan en draag zo je steentje bij!", zegt schepen voor klimaat Ronny Herremans (CD&V).

Meer info over deze actie: https://www.herzele.be/een-boom-voor-herzele

Energiecoöperatie uitgesteld

De klimaatcommissie van Herzele besliste in het voorjaar om een coöperatie op te richten die zonnepanelen zou financieren op de daken van de gemeente en haar inwoners. Op deze manier kan men de energiekosten sterk naar beneden halen. De panelen zijn op drie jaar terug te verdienen en de gemeente kan zo ongeveer 150.000 euro per jaar bezuinigen.

Tijdens de laatste gemeenteraad van 2023 bleek dat men dit nog enkel gaat doen op de daken van de gemeente zelf en verspreid over drie jaar. Filip De Bodt (LEEF! & GROEN) was ontgoocheld in deze beslissing: “Wij investeren overal in bakstenen en gebouwen, die we allicht niet meer klaarkrijgen voor de volgende verkiezingen. We zouden beter onze bestaande gebouwen in één jaar tijd in orde zetten, zodat we er als gemeente financieel kunnen van genieten. Bovendien mogen de inwoners blijkbaar niet meer meespelen, terwijl dat ook voor hen minder uitgaven zou kunnen betekenen.” Volgens Ronny Herremans (CD&V) betekent uitstel geen afstel.

 

Helemaal Herzele ging met schepen voor onder andere klimaat Ronny Herremans in gesprek over de klimaatambities, de energiecoöperatie en het nieuwe vervoersplan van De Lijn. Het volledige interview kan u hieronder beluisteren.

 

Audiofragmenten

13 januari 2024 | Bron: Radio Star, HelemaalHerzele

Reclamebanner