Plantengelukje in lokaal dienstencentrum ’t Ryckbosch: de allereerste plantenruilkast in Herzele

22 maart 2024 | HelemaalHerzele | Onze gemeente

©Lokaal Bestuur Herzele

Het principe van de plantenruilkast is eenvoudig: je hebt een stekje, klein plantje of zaadjes op overschot, plaatst deze in de plantenruilkast en voorziet het van de juiste naam met behulp van een wasknijper en stift. In ruil kies je dan zelf een ander stekje of plantje om mee te nemen naar huis. Heb je niets om te ruilen? Dat is ook helemaal oké, als je wil kan je dan een vrije gift doen. Wil je gewoon een plantje brengen? Ook dat is prima.

"Onze plantenruilkast is meer dan alleen een kast gevuld met planten. Het is een symbool van verbinding, delen en duurzaamheid", klinkt het bij Hilde Van Impe, schepen van sociale zaken. De ruilkast is te vinden in de inkomhal van het lokaal dienstencentrum ’t Ryckbosch, ruilen kan dus tijdens de openingsuren. Planten van alle soorten en maten zijn er welkom, inclusief kamerplanten, tuinplanten, stekjes en zaden. Buurtbewoners worden aangemoedigd om hun overtollige planten te doneren en nieuwe toevoegingen te vinden voor hun eigen groene ruimtes.

Het lokaal dienstencentrum heeft met het project ‘Plantengelukje’ nog meer in petto. Van maart tot en met oktober zal de plantenruilkast jaarlijks actief zijn. Daarnaast zullen er, in het kader van het project, ook verschillende andere activiteiten doorgaan. Denk aan workshops over tuinieren, infosessies over de kracht van planten, een bezoek aan een tuincentrum of pluktuin, insectenhuisjes of voederslingers maken voor vogels … Voor elk wat wils! Tijdens de wintermaanden, van november tot en met februari, zal ‘Plantengelukje’ genieten van een welverdiende winterslaap en transformeren tot een boekenruilkast. Want net zoals planten ons kunnen verrijken, zo kunnen ook boeken ons inspireren en verbinden.

Reclamebanner