"Je hoeft niet in de meerderheid om de wereld te veranderen"

18 september 2018 | Sarah De Moor | Politiek

Het verkiezingsprogramma van Helemaal Herzele op Radio Star verwelkomde enkele kopstukken van de lijst Leef! & Groen. De twee partijen trekken nadrukkelijk samen naar de kiezer in Herzele. En daar is een goede reden voor, zo vertelde lijsttrekker Filip De Bodt. "De partij Groen is al sinds 1994 actief binnen Leef!. De partij is bezorgd dat de lijst 'roodgroen' bij de kiezer het vermoeden wekt dat de partij met die lijst opkomt. Om klaarheid te scheppen waren ze vragende partij om hun partijnaam aan onze lijst te verbinden."

(lees verder onder de foto)

Filip De Bodt

Lijsttrekker Filip De Bodt

 

Elke deelgemeente verbinden met een fietspad

Fietsen fietsen fietsen. Leef! en Groen willen iedereen de fiets op. En daar is veilige fietsinfrastructuur voor nodig. "Al sinds het begin is dat één van onze speerpunten", vertelde kandidaat Leen Hanssens, voormalig gemeenteraadslid voor Leef!. "Wij willen dat elke deelgemeente verbonden wordt door een veilig fietspad. Zo worden mensen gestimuleerd om de fiets te gebruiken. Fietsstraten, waar de fietser voorrang heeft op de auto, in de buurt van scholen zijn ook nodig. We moeten ook elektrisch fietsen stimuleren, door bijvoorbeeld lockers voor de battterij en oplaadpunten te voorzien aan het station."

Cindy Bavré, kandidaat voor Groen op de lijst, ziet ook veel toekomst in autodelen. "Dat is hier nog niet echt ingeburgerd en dus moet het gemeentebestuur dit mee ondersteunen door er informatie over te verschaffen. De gemeente kan ook elektrische wagens aankopen voor het eigen wagenpark en die vervolgens ter beschikking stellen om te delen met inwoners."

Herzeelse taxshift

"Belastingen. Het is een lelijk woord, maar we hebben ze wel nodig om onze kinderen naar school te sturen, straten aan te leggen enzovoort", zei lijsttrekker Filip De Bodt. "Maar de sterkste schouders betalen de zwaarste lasten. Dat is ons uitgangspunt. De belastingen moeten niet zakken, maar ze moeten op een rechtvaardige manier verdeeld worden. Hef een belasting op bvba's en gebruik het geld om te investeren in de lokale economie. Wij denken ook aan een belasting op uiterlijke eigendom. Als je een zwembad kan betalen, kan je er ook een kleine belasting voor betalen. Dat geld kan dan naar betere waterzuivering gaan."

Een Herzeelse taxshift is niet het enige speerpunt van De Bodt. Ook sociale economie staat hoog op zijn lijst. "Er zijn hier geen initiatieven meer om werklozen aan het werk te helpen. Je kan die mensen niet uitmaken voor profiteurs omdat ze niet werken als je hen geen kans op werk biedt. We hadden de Strijkwinkel, maar die werd gesloten omwille van een klein verlies."

Meer locaties voor kinderopvang in elke deelgemeente

Nog volgens De Bodt kent Herzele op dit moment een ouderenbeleid op twee snelheden. "Er is nu een zorgdorp, een privé zorgsite. Leef! gaat ze niet afbreken, maar de voorwaarden met de privévoorzieningen moeten heronderhandeld worden. De gemeente draait nu op voor assistentiewoningen die niet verkocht worden. En de prijs voor mensen in het rusthuis ging naar omhoog. Zorg is voor iedereen en moet betaalbaar zijn voor iedereen."

(lees verder onder de foto)

Mantelzorg

Archieffoto: Ouderenbeleid en mantelzorg

 

"Er zijn meer middelen nodig voor de kinderopvang", ging Cindy Bavré verder. "Er zitten op dit moment 1200 kinderen in de lagere school, maar volgens Kind & Gezin zijn er slechts 154 opvangplaatsen voor buitenschoolse kinderopvang in Herzele. De buitenschoolse kinderopvang wordt op dit moment ook gecentraliseerd, maar daardoor zitten sommige kinderen langer op de bus dan in de opvang. Elke school in elke deelgemeente zou twee ruimtes moeten hebben voor kinderopvang: één om te spelen en één om huiswerk te maken. Een studiebegeleider zou voor de buitenschoolse kinderopvang echt een meerwaarde bieden. En de openingsuren moeten flexibeler worden."

Groene ring rond Herzele

Ook de zorg voor ons milieu en het klimaat is een belangrijk speerpunt voor Leef! & Groen. En dat start volgens Paul Haustraete, nieuwkomer en lijstduwer, bij de jeugd. "De gemeente zou elk jaar minstens vijf hectare bos moeten aanplanten. Dat kan gebruikt worden als lesinstrument voor leerlingen. Daar moeten de kinderen meer leren dat welk besje aan welke struik groeit. Ze moeten leren wat de impact is op het milieu. Zij geven dat dan door aan ouders en grootdouders, die vaak het slechte voorbeeld geven."

Nog een idee van Haustraete: een groene ring rond Herzele. "Vanuit natuurreservaatgebieden via beekvaleien zou de gemeente percelen grond kunnen opkopen die vrij komen. Van daaruit kunnen ze fietspaden en wandelpaden realiseren. Dat kan gerust twintig jaar duren."

(lees verder onder de foto)

Jong aangeplant bos in Herzele

Archieffoto: Jong aangeplant bos in Herzele

 

"Je hoeft niet in de meerderheid te zetelen om de wereld te veranderen"

Leef! en Groen streven samen naar twee zetels in de gemeenteraad. Één meer dan in de huidige legislatuur. "Mensen hebben sympathie voor ons omdat we dingen naar buiten brengen. Van ons kom je te weten wat er in het gemeentehuis gebeurd", zei De Bodt. "Daarom willen we met twee in de gemeenteraad, om het werk te verdelen. Of met drie, want we verdienen dat."

Dus de oppositie is de plek waar Leef! zich het beste voelt? "Je hoeft niet in de meerderheid te zetelen om de wereld te veranderen. We zijn niet tegen in een meerderheid zitten, maar we willen geen aanhangsel worden. Als we ooit in de meerderheid zouden zitten, dan zal het op basis van programmapunten zijn. We sluiten geen compromissen om postjes te bekleden en geld op te strijken."

 

Beluister hieronder de volledige uitzending van Leef! en Groen tijdens het verkiezingsprogramma van Helemaal Herzele op Radio Star.

Audiofragmenten

Leen Hanssens en Cindy Bavré over mobiliteit

15 september 2018 | Bron: Radio Star, HelemaalHerzele

Filip De Bodt, lijsttrekker, over Sociale Economie en Fiscaliteit

15 september 2018 | Bron: Radio Star, HelemaalHerzele

Filip De Bodt, lijsttrekker, over de lijstvorming

15 september 2018 | Bron: Radio Star, HelemaalHerzele

Filip De Bodt, lijsttrekker, en Cindy Bavré over Zorg en Armoede

15 september 2018 | Bron: Radio Star, HelemaalHerzele

Paul Haustraete over Klimaat, Milieu en Natuur

15 september 2018 | Bron: Radio Star, HelemaalHerzele

Annelies kiest: Cindy Bavré overtuigt Annelies in 1 minuut

15 september 2018 | Bron: Radio Star, HelemaalHerzele

Spervuur voor de lijsttrekker

15 september 2018 | Bron: Radio Star, HelemaalHerzele

Foto's

Reclamebanner