Verkiezingen18: Stemmen we in Herzele nog steeds met potlood en papier?

19 september 2018 | HelemaalHerzele | Politiek

Op zondag 14 oktober 2018 heb je alvast één afspraak in je agenda: stemmen voor de gemeente- en provincieraadsverkiezingen. De redactie van het programma Helemaal Herzele op Radio Star kreeg de voorbije weken heel wat vragen over die nakende verkiezingen. We ging ermee langs bij Daniel Adriaens, algemeen directeur van onze gemeente. Hij geeft met plezier het juiste antwoord.

In heel wat gemeenten en steden wordt er digitaal gestemd met behulp met stemcomputers. "Is dat in Herzele ook het geval, of moeten we nog steeds met potlood en papier stemmen?", vraagt een Herzelenaar zich af.

"In Herzele wordt er op zondag 14 oktober met potlood en papier gestemd", vertelt Daniel Adriaens. "Dat gebeurt ook in heel wat andere gemeenten die vergelijkbaar zijn met Herzele. En ook in Gent is dat het geval. Het is dus niet zo dat stemmen met potlood en papier niet meer van deze tijd is. Onze aanpalende gemeenten doen het trouwens ook niet."

"We hebben het wel onderzocht, maar de kostprijs om digitaal stemmen mogelijk te maken, is hoog. Dit kost meer dan 100.000 euro. Ook daarom hebben we voor de traditionele manier gekozen. Voor oudere mensen is trouwens ook de meeste vertrouwde manier. En digitaal stemmmen gaat trager. De stembureaus waar digitaal wordt gestemd zijn een uur langer open. Tellen gaat natuurlijk wel sneller."

 

Audiofragmenten

Daniel Adriaens, Algemeen Directeur gemeente Herzele beantwoordt de vraag

15 september 2018 | Bron: Radio Star, HelemaalHerzele

Reclamebanner