Verkiezingen18: Geef ik beter een voorkeurstem of een lijststem?

7 oktober 2018 | HelemaalHerzele | Politiek

Op zondag 14 oktober 2018 heb je alvast één afspraak in je agenda: stemmen voor de gemeente- en provincieraadsverkiezingen. De redactie van het programma Helemaal Herzele op Radio Star kreeg de voorbije weken heel wat vragen over die nakende verkiezingen. We ging ermee langs bij Daniel Adriaens, algemeen directeur van onze gemeente. Hij geeft met plezier het juiste antwoord.

Eenmaal het stembiljet voor jouw neus ligt, heb je een aantal mogelijkheden om geldig te stemmen. Je kan een lijststem (ook wel: kopstem) geven, één of meerdere voorkeurstemmen (ook wel: naamstemmen) uitdelen binnen dezelfde lijst of beide opties combineren. "Maar wat doe ik eigenlijk het beste?", vraagt de Herzelenaar zich luidop af?

"Wat je het beste doet, is een persoonlijk keuze, maar je moet wel weten wat het gevolg is van die keuze", vertelt Daniel Adriaens. "Als je enkel het bolletje bovenaan kleurt, geef je een lijststem. Je kiest dan voor die partij en je gaat akkoord met de volgorde van de kandidaten zoals die op de stembrief voor die partij staan. Als sommige mensen op die lijst meer jouw voorkeur genieten dan anderen, dan kan je kiezen om één of meerdere namen uit die lijst aan te duiden en dus één of meerdere voorkeurstemmen te geven."

"Je kan ook beide opties combineren. Je kleurt het bolletje voor gans de lijst (lijststem) én kleurt enkele namen (voorkeurstemmen). Dat is echter niet enorm zinvol, want eigenlijk vervalt die lijststem dan. Het is een geldige manier om te stemmen, maar in dat geval komen enkel de voorkeurstemmen in aanmerking bij het tellen."

Audiofragmenten

Daniel Adriaens, Algemeen Directeur gemeente Herzele beantwoordt de vraag

29 september 2018 | Bron: Radio Star, HelemaalHerzele

Reclamebanner