"Schuldberg afbouwen tot aan niveau van buurgemeenten"

9 oktober 2018 | Sarah De Moor | Politiek

In de laatste rechte lijn richting zondag 14 oktober ontving het verkiezingsprogramma van Helemaal Herzele afgelopen zaterdag enkele kopstukken van N-VA Herzele, de vijfde en laatste politieke partij die in Herzele naar stemmen dingt. De partij zit op dit moment in de meerderheid en levert drie schepenen. Twee ervan stapten over naar Open Vld Herzele en de derde komt niet meer op. "Drie schepenen verliezen in de loop van een bestuursperiode doet pijn, maar achteraf bleek dit wel een goede zaak", vertelde lijsttrekker Toon De Bock. "Er was weinig betrokkenheid van die drie personen bij het bestuur van de partij. Nu hebben we met de partij een nieuwe drive gekregen, de sfeer is ontzettend goed en we zijn enorm enthousiast."

(lees verder onder de foto)

Lijsttrekker Toon De Bock

Lijsttrekker Toon De Bock

 

De partij kreeg af te rekenen met beschuldigingen van inbreuken op de kieswetgeving. De partij laat een telefonische enquête uitvoeren, maar zou daarin overwegend vragen naar de bereidheid om op eigen N-VA-politici te stemmen. "Ik ga daar heel kort over zijn", zei De Bock. "We hebben een peiling uitgevoerd. We zijn gestart met een nieuwe ploeg en daarom wouden we peilen naar de kiesintenties en naar onze bekendheid. We voeren geen campagne via de telefoon."

De Bock noemt zichzelf kandidaat-burgemeester en vindt dat geen straffe uitspraak. "Je moet niet aan politiek doen als je geen ambitie hebt. Mee besturen is waar wij voor gaan, maar wij zijn niet van plan om Open Vld te depanneren bij een coalitievorming."

Vriendjespolitiek voorgoed verleden tijd

Een verantwoordelijk bestuur, dat is één van de grote speerpunten van N-VA Herzele. "Een gemeentebestuur moet zich toeleggen op haar kerntaken", vertelde Dirk Ruebens, kandidaat nummer vijf op de lijst. "We geloven dat we als gemeente niet alles zelf moeten doen. Zo komt er ruimte voor vrije initiatieven van burgers, verenigingen en ondernemers."

"En bij de aanwerving van mensen voor de gemeente willen we geen vriendjespolitiek", vulde huidig gemeenteraadslid Patricia Van Ruyskensvelde aan. "De vraag is niet ‘Wie ken je?’ maar wel ‘Wat ken je?’ en ‘Waar ben je goed in?'. De selectieprocedure moet open en transparant zijn en er moet beroep worden gedaan op onafhankelijke juryleden."

(lees verder onder de foto)

Gemeentehuis Herzele

Archieffoto: Gemeentehuis

 

Het OCMW geeft geen cadeaus

"N-VA Herzele vindt het de taak van het OCMW om mensen te helpen die het moeilijk hebben, maar we koppelen daar steeds een intensieve begeleiding door de maatschappelijk werkers aan", zei huidig OCMW-raadslid Koenraad De Decker. "Het OCMW geeft geen cadeaus. De controle moet strenger, zodat fraude kan bestreden worden. En er moet sterker ingezet worden op de activering van leefloners."

Koen Van Ruyskensvelde, kandidaat nummer 21 op de lijst, sprak ook over een inclusief beleid voor mensen met een beperking. "We erkennen de European Disability Card waardoor personen met een beperking ook kortingstarieven kunnen krijgen voor lokale diensten en evenementen.  Speelpleinen maken we ook toegankelijk voor kinderen met een beperking."

Schuldenberg verder afbouwen

Nog een speerpunt van N-VA Herzele: de schuldenberg. "Die moet verder afgebouwd worden tot aan het niveau van de buurgemeenten", zei lijstduwer Timothy Desmet. "Vandaag gaat 1 op 6 euro naar de afbetaling van onze schuld in plaats van naar broodnodige investeringen. Geen megalomane of prestigieuze projecten meer. Geen extra belastingen. Wel een goed huisvaderbeleid."

Volgens Sofie Villé, vice-lijstduwer, moet er wel geïnvesteerd worden in het aantrekkelijker maken van het centrum en de dorpskernen. "Toerisme is daarbij een belangrijke troef, want dat gaat hand in hand met lokale economie en handelszaken. Laat ons een gids maken waarin we dat allemaal bundelen."

(lees verder onder de foto)

Archieffoto: Buysesmolen in Sint-Antelinks

Sofie Villé: "Wij zijn een prachtige gemeente aan de voet van de Vlaamse Ardennen, wij hebben tal van toeristische trekpleisters..." (Archieffoto: Buysesmolen in Sint-Antelinks)

 

Verstedelijking minimaliseren

"We hebben nood aan een duidelijk beleid om het groene karakter van onze landelijke gemeente te bewaren", vertelden Michiel Pletinckx en Shirley De Troyer, respectievelijk kandidaat nummer 7 en 4 op de lijst. "Lintbebouw en hoogbouw moeten tot een minimum beperkt worden. De leegstaande of onverkochte kavels in bestaande woonwijken moeten versneld een herbestemming krijgen, alvorens nieuwe woonwijken of gronden te ontginnen. Dat betekent echter niet dat we voor een bouwstop in Herzele pleiten, maar bij nieuwe initiatieven willen we meer rekening houden met de onmiddellijke omgeving en gevolgen voor de mobiliteit." 

Ook participatie van de burger is belangrijk voor N-VA Herzele. De jongste kandidaat op de lijst, Joshua D'Hondt, had dan ook een duidelijk boodschap. "Laat de jongeren mee beslissen over de programmatie van de burchtconcerten."

 

Beluister hieronder de volledige uitzending van N-VA Herzele tijdens het verkiezingsprogramma van Helemaal Herzele op Radio Star. 

Audiofragmenten

Patricia Van Ruyskensvelde en Dirk Ruebens over Verantwoordelijk Bestuur

6 oktober 2018 | Bron: Radio Star, HelemaalHerzele

Koen Van Ruyskensvelde en Koenraad De Decker over het Sociaal Beleid

6 oktober 2018 | Bron: Radio Star, HelemaalHerzele

Toon De Bock, lijsttrekker, over de lijstvorming

6 oktober 2018 | Bron: Radio Star, HelemaalHerzele

Timothy Desmet, lijstduwer en Sofie Villé over Financiën en Lokale Economie

6 oktober 2018 | Bron: Radio Star, HelemaalHerzele

Shirley De Troyer en Michiel Pletinckx over Ruimtelijke Ordening en Erfgoed

6 oktober 2018 | Bron: Radio Star, HelemaalHerzele

Annelies Kiest: Joshua D'Hondt overtuigt Annelies

6 oktober 2018 | Bron: Radio Star, HelemaalHerzele

Spervuur voor de lijsttrekker

6 oktober 2018 | Bron: Radio Star, HelemaalHerzele

Foto's

Reclamebanner