Pittige discussies tijdens het Grote Lijsttrekkers Debat

13 oktober 2018 | Sarah De Moor | Politiek

De vijf lijsttrekkers rond de debattafel

Vrijdagavond 12 oktober verzamelden de vijf Herzeelse lijsttrekkers in De Wattenfabriek voor het Grote Lijsttrekkers Debat. Toon De Bock (N-VA Herzele), Jo De Loor (roodgroen), Filip De Bodt (Leef! & Groen), Ronny Herremans (CD&V en Partners) en Johan Van Tittelboom (Open Vld Herzele) gingen met elkaar in discussie over het centrum, verkeersveiligheid, betaalbare zorg en burgerparticipatie. Dat leverde bij momenten pittige discussies op.

(lees verder onder de foto)

De grote zaal in De Wattenfabriek zat afgeladen vol.

De grote zaal in De Wattenfabriek zat afgeladen vol.

 

Naar een bruisend handelscentrum

Het komt in elk partijprogramma terug. Het centrum van Herzele moet heropgewaardeerd worden. Er moet meer handel en horeca komen. "Wij pleiten voor een centrummanager", zei Toon De Bock (N-VA Herzele). "Een ambtenaar van de gemeente die dit project ter harte kan nemen." Filip De Bodt (Leef! &Groen) wil op de Groenlaan een woonerf invoeren. Ronny Herremans (CD&V en Partners), architect van beroep, pleit voor een verandering van de stedenbouwkundige voorschriften. "In het centrum moet er hoger gebouwd worden. Zo kunnen er meer mensen wonen en renderen de handelszaken beter." Johan Van Tittelboom (Open Vld) verwijst naar de studie van Solva. "Het plan ligt klaar. Laten we hier in het begin van de legislatuur allemaal samen aan werken." Jo De Loor (roodgroen) vindt het jammer dat de gemeenteraad niet betrokken werd bij de voorbereidingen van dit plan.

Verkeersveiligheid voor de trage weggebruiker

"Geen enkele schoolomgeving is op dit moment veilig voor onze jongeren. En er zijn te weinig fietspaden. Dat is bijna crimineel", zei Filip De Bodt (Leef! & Groen). "Er is geen lokaal fietsroutenetwerk in Herzele", vulde Jo De Loor (roodgroen) aan. Ook Ronny Herremans (CD&V en Partners) pleit voor meer fiets- en voetpaden én voor beter onderhoud ervan. Johan Van Tittelboom (Open Vld Herzele) somde een resem maatregelen op die de voorbije zes jaar al werden genomen. "We moeten stoppen met de mensen wijs te maken dat dit de gevaarlijkse streek van Herzele is. De cijfers spreken dat tegen." Toon De Bock (N-VA Herzele) vroeg zich af wat er schuilgaat achter de constante boycot van De Bodt om "de gifzwarte vlek van Herzele" (red. nieuwe tracé N42) op te lossen.

Is onze oude dag nog betaalbaar?

"Er zijn de voorbije jaren belangrijke dingen gebeurd voor onze senioren, waaronder de bouw van het nieuwe woonzorgcentrum. De dagprijs zit onder het Vlaamse gemiddelde en niemand moet geholpen worden door het OCMW. We zijn perfect betaalbaar", zei Johan Van Tittelboom (Open Vld Herzele). De huidige oppositiepartijen gingen daarmee niet akkoord. "Het rusthuis is voor rijke mensen. Jullie leven in een andere wereld", zei Filip De Bodt (Leef! & Groen). "De prijzen mogen absoluut niet meer stijgen", vulde Jo De Loor (roodgroen) aan. "Ze moeten dalen. Geen prestigeprojecten meer", ponneerde Ronny Herremans (CD&V en Partners). Toon De Bock (N-VA Herzele) had het over "goedkope kritiek door het te spelen op de kostprijs. De verantwoordelijkheid van de gemeente is kwaliteit bieden, conform met de allerlaatste infrastructuurnormen. We zijn daarmee toonaangevend."

De burger betrekken bij het beleid

Op één van de laatste gemeenteraden keurden alle partijen een principebeslissing goed om in de volgende beleidslegislatuur werk te maken van dorpsraden. "Goed idee", zei Jo De Loor (roodgroen). "Wij willen de mensen veel meer verantwoordelijkheid geven om zelf dingen te beslissen. En daarvoor moeten ze een budget krijgen." Volgens Johan Van Tittelboom (Open Vld Herzele) kunnen die dorpsraden de communicatie tussen de deelgemeenten en het bestuur verbeteren, "maar het bestuur zal het moeten blijven doen." Volgens Toon De Bock (N-VA Herzele) moet er meer ingezet worden op de officiële adviesraden. "Dorpsraden gaan in tegen waar we met Vlaanderen naartoe willen: fusies en meer bestuurskracht." Ronny Herremans (CD&V en Partners) wil ook de oppositie meer betrekken bij belangrijke dossiers. "We moeten bestuurders sensibiliseren over wat burgerparticipatie is", zei Filip De Bodt (Leef! & Groen).

(lees verder onder de foto)

De vijf lijsttrekkers en presentator Sarah De Moor na afloop van het debat

De vijf lijsttrekkers en moderator Sarah De Moor na afloop van het debat

 

Pronostiek

Op het einde van het debat gaven de vijf lijsttrekkers hun voorzichtige pronostiek voor zondag. "We gaan niet voor een absolute meerderheid", zei Johan Van Tittelboom (Open Vld Herzele). "Ik heb dat nooit gezegd en ik zal dat ook nooit zeggen." Ronny Herremans (CD&V en Partners) waagde zich niet aan een pronostiek. "Maar wij willen absoluut graag meebesturen." Filip De Bodt (Leef! & Groen) suggereerde een coalitie tussen CD&V en Partners, roodgroen en zijn partij en zei "dat zijn partij en Open Vld stemmen zullen winnen. De rest zal verliezen." Jo De Loor (roodgroen) nam kennis van die suggestie. Toon De Bock (N-VA Herzele) is ervan overtuigd dat zijn partij een beter resultaat zal neerzetten in vergelijking met zes jaar geleden.

Beleef de verkiezingen van op de eerste rij!

Zondag 14 oktober is er vanaf 16u00 een speciale uitzending van 'Helemaal Herzele' op Radio Star, met alle uitslagen én de eerste reacties van de partijen.

 

Hieronder kan je het volledige debat herbeluisteren.

Audiofragmenten

Deel 1: Een bruisend centrum

12 oktober 2018 | Bron: Radio Star, HelemaalHerzele

Deel 2: Verkeersveiligheid en mobiliteit

12 oktober 2018 | Bron: Radio Star, HelemaalHerzele

Deel 3: Betaalbare zorg

12 oktober 2018 | Bron: Radio Star, HelemaalHerzele

Deel 4: Burgerparticipatie

12 oktober 2018 | Bron: Radio Star, HelemaalHerzele

Foto's

Reclamebanner