Historische score voor Johan Van Tittelboom en zijn Open Vld

15 oktober 2018 | Sarah De Moor | Politiek

Johan Van Tittelboom wordt opnieuw burgemeester

De Herzelenaar heeft gekozen. Burgemeester Johan Van Tittelboom en zijn Open Vld mogen verder doen. En hoe. De kiezer beloont de partij met een absolute meerderheid. Dertien van de vijfentwintig zetels in de gemeenteraad gaan naar Open Vld. De partij stijgt met 10,8 procent. "Dit resultaat moet nog even doorsijpelen", zei Johan Van Tittelboom daarover in de live-uitzending van Radio Star op verkiezingszondag. "Ik had dit nooit verwacht. Ik wist niet dat dit kon. Kijk maar na. Een absolute meerderheid, dat gebeurt niet zo vaak."

Open Vld kan alleen besturen, maar kiest toch voor CD&V en Partners als coalitiepartner. Burgemeester Johan Van Tittelboom kwam dat rond 22u00 samen met Ronny Herremans, lijsttrekker van CD&V en Partners, in primeur vertellen in de studio van Radio Star. "Wij vonden het belangrijk om Herzele met een sterke meerderheid te besturen. Daarom hebben we de tweede grootste partij gevraagd om met ons mee te besturen."

Open Vld gunt CD&V en Partners één schepenambt en de voorzitter van de gemeenteraad voor de laatste vier jaar van de legislatuur. De eerste twee jaar neemt Open Vld die rol nog voor zijn rekening. Ronny Herremans wordt de eerste drie jaar schepen. Danny Van Melkebeke, die meer voorkeurstemmen haalde dan Herremans, neemt de laatste drie jaar voor zijn rekening. Bij Open Vld wordt Benjamin Rogiers, die maar liefst 1950 voorkeurstemmen haalde, eerste schepen. Ook Hilde Van Impe, Heidi Knop en Jan Van Damme krijgen een schepenambt.

Johan Van Tittelboom blijft burgemeester en schrijft daarmee geschiedenis. Hij gaat zijn vierde ambtstermijn in. Met 2666 voorkeurstemmen is Herzele nog lang niet uitgekeken op haar burgemeester.

(lees verder onder de foto)

Ronny Herremans, lijsttrekker CD&V en Partners en Johan Van Tittelboom, lijsttrekker Open-VLD in de Radio Star studio

Ronny Herremans, lijsttrekker CD&V en Partners en Johan Van Tittelboom, lijsttrekker Open-VLD in de Radio Star studio

 

Enkele verrassingen bij Open Vld

Huidig schepen van Financiën Jürgen Neyrinck maakte de overstap van N-VA naar Open Vld en is opnieuw verkozen. Het schepenambt kan hij echter niet meer verderzetten. Huidig OCMW-voorzitter en schepen Rita Vandenoostende is ook verkozen, maar wordt dus niet opnieuw schepen. Huidig schepen Stefaan Lauwaert maakte dezelfde overstap als Neyrinck, maar is er niet meer bij. Ook huidig gemeenteraadslid Walter De Mezel is er niet meer bij. Steffi Vlaeminck en Anneke Van Wijnendaele stonden voor de allereerste keer op de lijst en raakten meteen verkozen.

 

CD&V en Partners krijgt klappen, maar kan meebesturen

CD&V en Partners deed het niet zo goed, maar kan dus wel meebesturen. De partij verliest drie zetels in vergelijking met de verkiezingen van 2012 en gaat 8,8 procent achteruit. "Ik had dit niet verwacht", zei lijsttrekker Ronny Herremans. "Ik dacht dat we nog zes zetels zouden halen, maar het zijn er maar vijf. De onenigheid binnen de partij over mezelf als lijsttrekker en dat zo dicht tegen de verkiezingen heeft zeker meegespeeld. We zijn ook pas zeer laat met onze campagne kunnen starten."

 

Verlies voor N-VA

N-VA, op dit moment in de meerderheid met Open Vld, gaat achteruit en verliest één zetel. "Eigenlijk ben ik best tevreden", zei lijsttrekker Toon De Bock aan de telefoon. "Ik ben realistisch ingesteld. Als je in de loop van de beleidsperiode drie schepenen verliest, dan weet je dat verliezen er meer in zit dan winnen. Al bij al hebben we met onze nieuw ploeg goed standgehouden." Naast De Bock zijn ook Patricia Van Ruyskensvelde, huidig gemeenteraadslid, en nieuwkomer Shirley De Troyer verkozen.

 

Winst voor Leef! & Groen, tegenvaller voor roodgroen

Filip De Bodt, lijsttrekker voor Leef! & Groen, toonde zich zondagavond een gelukkig man. Zijn partij haalt een tweede zetel binnen. Arlette De Lombaert komt net als in 2006 in de gemeenteraad, samen met De Bodt. "We halen net geen derde zetel. Jammer, maar wij zullen onze rol vanuit de oppositie de komende zes jaar dubbel zo hard verderzetten. We blijven de puntjes op de i zetten", zei hij. Hij deed ook een oproep, die Leef! de dag erna ook via Facebook verspreidde.

Bij roodgroen, de nieuwe politieke beweging met Jo De Loor (s.pa) als lijsttrekker, viel er weinig te vieren. Met twee zetels voor De Loor en lijstduwer Noël De Smet bleven ze onder hun eigen verwachtingen en konden ze hun vernieuwingsoperatie niet doorzetten. "Het had beter gekund", vertelde partijvoorzitter Dirk Van Melkebeke, "maar als we met vergelijkbare lijsten in Vlaanderen vergelijken, hebben we het niet zo slecht gedaan."

Audiofragmenten

Eerste telefonische reactie van Johan Van Tittelboom, lijsttrekker Open-VLD (20u15)

14 oktober 2018 | Bron: Radio Star, HelemaalHerzele

Telefonische reactie van Toon De Bock, lijsttrekker N-VA

14 oktober 2018 | Bron: Radio Star, HelemaalHerzele

Telefonische reactie van Filip De Bodt, lijsttrekker voor Leef! en Groen

14 oktober 2018 | Bron: Radio Star, HelemaalHerzele

Telefonische reactie van Dirk Van Melkebeke, voorzitter Roodgroen

14 oktober 2018 | Bron: Radio Star, HelemaalHerzele

Studiogesprek met Burgemeester Johan Van Tittelboom (Open-VLD) en Ronny Herremans, lijsttrekker voor CD&V en Partners

14 oktober 2018 | Bron: Radio Star, HelemaalHerzele

Foto's

Reclamebanner