"Schermen is geen elitaire sport"

11 september 2018 | Sarah De Moor | Sport

Wie wil sporten in clubverband, is in onze gemeente aan het juiste adres. Dankzij de sportpas van de Herzeelse Sportdienst kan je gedurende een bepaalde periode gratis gaan testen bij enkele sportclubs. Ook bij schermclub Excalibur.

“In samenwerking met de Herzeelse sportdienst kan je bij ons inderdaad gratis de schermsport komen proberen”, vertellen Anja en Sofie van Excalibur. “Dat kan van 1 september tot 1 november. Zowel kinderen als volwassenen kunnen een sportpas aanvragen op de sportdienst in de Steenoven. Hiermee kunnen ze op dinsdag gratis leren schermen.”

(lees verder onder de foto)

Anja en Sofie van Excalibur
Anja en Sofie van Excalibur.

 

Uniek

De club is uniek in de regio, om verschillende redenen. “Wij zijn de enige schermclub in Vlaanderen waar de focus op het recreatieve ligt. Het gaat bij ons om plezier hebben in de schermsport en niet zozeer over competitie. De mindere schermers krijgen evenveel aandacht als de betere. We hebben ook aandacht voor meisjes en vrouwen in de schermsport. De schermsport in Vlaanderen wordt vooral gedomineerd door jongens en mannen. Onze club bestaat uit ongeveer een derde meisjes, en die kunnen evengoed of zelfs beter hun mannetje staan.”

“En we zijn de enige G-schermclub in het land. We bieden geen rolstoelschermen aan, want dat is een totaal andere discipline, waar ook een andere infrastructuur voor nodig is. We bieden wel inclusief schermen aan voor mensen met een fysieke of licht mentale beperking. De oefeningen worden aangepast  in functie van de beperking, maar voor de rest worden deze schermers opgenomen in de groep, net als iedereen.”

Geen elitaire sport

Toch krijgt de sport af te rekenen met enkele vooroordelen. Elitair, te duur, te moeilijk. “Het aantal mensen dat aan schermen doet, zit in Vlaanderen al jarenlang op een stabiel, maar wel laag niveau. De Vlaamse Schermbond is één van de  kleinste sportfederaties in Vlaanderen. Eén van de redenen hiervoor is dat de sport met een enorm imagoprobleem kampt. Veel mensen zien schermen als een elitesport, die ook nog eens duur en gevaarlijk is. Waarschijnlijk associëren de meeste mensen schermen met de Franse adel of degenfilms uit hun jeugd. Schermen is echter veel meer dan een elitesport of een steekspel uit lang vervlogen tijden. Schermen vergt veel precisie, concentratie, inschattingsvermogen en techniek. De club probeert om het allemaal zo toegankelijk en democratisch mogelijk te houden. Zo wordt schermmateriaal gratis ter beschikking gesteld.”

Schermen is dan wel een vechtsport, maar het is absoluut niet gevaarlijk.

“Schermen is in het begin wel moeilijk, omdat er veel zaken zijn waar je rekening mee moet houden. Het duurt dus wel even om te leren schermen, maar na een half jaar kunnen de meeste al goed hun plan trekken. De schermuitrusting bestaat uit een masker, een schermvest en schermbroek, schermkousen en een handschoen. En een wapen natuurlijk. Schermen is wel een vechtsport, maar met deze uitrusting is het absoluut niet gevaarlijk. We volgen ook enkele veiligheidsregels. En door een uitgebreide opwarming zijn er in de schermsport zeer weinig blessures. Uit onderzoek is gebleken dat de meeste andere sporten heel wat blessuregevoeliger zijn. Wie bij ons wil leren schermen, heeft enkel een t-shirt en een lange trainingsbroek en sportschoenen nodig. Een masker, een schermvest en wapen stelt de club gratis ter beschikking voor haar leden.”

Beluister hieronder het volledige interview met Anja en Sofie van schermclub Excalibur.

Meer info over de club vind je op hun website http://www.schermclubexcalibur.be.

Audiofragmenten

Anja en Sofie van schermclub Excalibur

1 september 2018 | Bron: Radio Star, HelemaalHerzele

Foto's

Reclamebanner