"Ik amuseerde me niet meer op de fiets"

11 november 2019 | Guy De Moor | Sport

Maxime Monfort en Bart De Clercq © Facebook Maxime Monfort

Bart De Clercq (33) is geen profwielrenner meer. De Herzelenaar hing zijn fiets noodgedwongen aan de haak en geniet nu van de sterke prestaties van zijn levenspartner Sofie De Vuyst. In Helemaal Herzele op Radio Star vertelde hij uitgebreid over zijn carrière met twee profzeges in de WorldTour, de moeilijke beslissing om te stoppen ondanks de heupprothese en zijn toekomstplannen.

Laatbloeier

Bart De Clercq werd pas op z'n vijventwintigste profwielrenner. Dat was in 2011. Nog datzelfde jaar won hij al zijn eerste bergetappe in de Ronde van Italië. "Ik was net prof geworden, nadat ik jaren actief was in het atletiek. Door blessureleed moest ik daarmee stoppen en had ik me volledig op mijn studies gericht. In die periode kreeg ik de wielermicrobe te pakken en beetje bij beetje ontdekte ik mijn talent. Er kwamen mensen naar me toe met de boodschap dat ik het misschien wel tot prof kon schoppen. En kijk... in datzelfde jaar won ik al een eerste keer in de Giro. Totaal onverwachts." 

In 2015 veroverde Bart de leiderstrui in de Ronde van Polen na een knappe winst in de vijfde etappe. Hij stond uiteindelijk als tweede op het eindpodium. In 2018 nam hij afscheid van z'n ploeg Lotto Soudal en maakte hij de overstap naar Wanty-Groupe Gobert. En toen... sloeg het noodlot toe. Tijdens z'n tweede dag in het truitje van z'n nieuwe ploeg maakte De Clercq een val met grote gevolgen. Een gebroken heup was het verdict.

Heupprothese

"Eerst werd geprobeerd om de heup nog te redden, maar al snel bleek dat een heupprotese de enige optie was. Vier maanden na de operatie reed ik mijn eerste wedstrijd in de Ronde van Oman. Dat ging eigenlijk veel beter dan ik verwacht had. Eigenlijk had ik nauwelijks last van die heup, maar wel van mijn rechterbovenbeen dat bij intensieve inspanningen verzuurde. Ik heb intensief gezocht naar een oplossing, maar niets bleek te lukken. Dat was bijzonder frustrerend, zeker omdat ik in staat was geweest om met een heupprothese opnieuw in het peloton aan te treden." 

"Ik amuseerde me niet meer op de fiets"

En dan komt die moeilijke beslissing. Stoppen met professioneel wielrennen. "Op een bepaald moment kwam dat uitgebreid in de pers, maar ik was er al een tijdje van overtuigd. Sinds de Dauphiné had ik de klik gemaakt. Ondanks alle inspanningen, lukte het niet meer om mijn beste niveau te halen. Ik had nochtans goede moed om na de Dauphiné te starten in de Tour de France. Zo kwam wedstrijd na wedstrijd de beslissing om te stoppen op topniveau. Ik heb altijd supergraag gefietst, maar op een bepaald moment gaf het fietsen op zich me geen plezier meer. Ik amuseerde me niet meer. Terwijl het één van de leukste dingen was die ik ooit deed." 

(lees verder onder de foto)

Bart De Clercq met z'n partner Sofie De Vuyst in de Tour De France van 2013 (©Collectie Bart De Clercq)

Bart De Clercq met z'n partner Sofie De Vuyst in de Tour De France van 2013 (©Collectie Bart De Clercq)

"Tijd voor nieuw hoofdstuk in mijn leven"

"Iedereen probeerde me te steunen en te motiveren om er blijven in te geloven, maar ik was zelf nuchter genoeg om te zien dat het niet meer goed kwam." Gelukkig kreeg Bart veel steun, niet in het minst van zijn partner Sofie De Vuyst. Zij kent het klappen van de zweep. De Vuyst kwam twee jaar geleden zwaar ten val op training en moest lang revalideren. Sindsdien rijdt ze de ene topprestatie na de andere. Onlangs nog werd ze bekroond met de titel Flandrienne van het Jaar. "Ik schep veel voldoening uit de prestaties van Sofie. Het steekt zeker niet bij mij dat ze het zo goed doet. Integendeel."

Van enkele oud-ploegmaats kreeg Bart heel wat mooie reacties na zijn beslissing om te stoppen. "De meesten vonden het jammer, zeker de manier waarop het gelopen is. Het profwielrennen is sowieso een speciale wereld. Iedereen rijdt eigenlijk voor zichzelf. Desalnietemin heb ik enkele personen mogen ontmoeten waar ik een goede band mee opgebouwd heb. Hopelijk houden we contact."

Nu komt er een nieuwe fase in het leven van Bart. Hij heeft een master Lichamelijke Opvoeding op zak en volgde nadien de lerarenopleiding. Afgelopen winter startte hij ook met een cursus om trainer te worden in het wielrennen. "Het is tijd voor een nieuw hoofdstuk in mijn leven. Het is nog een vraagteken hoe mijn toekomst er zal uitzien. Ik laat de verschillende opties nog open. We zien wel."

 

Luister hieronder naar het volledige afscheidsinterview met Bart De Clercq in Helemaal Herzele op Radio Star.

Audiofragmenten

Afscheid prof-profwielrenner Bart De Clercq - Deel 1

26 oktober 2019 | Bron: Radio Star, HelemaalHerzele

Afscheid prof-profwielrenner Bart De Clercq - Deel 2

26 oktober 2019 | Bron: Radio Star, HelemaalHerzele

Afscheid prof-profwielrenner Bart De Clercq - Deel 3

26 oktober 2019 | Bron: Radio Star, HelemaalHerzele

Foto's

Reclamebanner