Groot volksfeest voor kersvers wereldkampioen Ewoud Vromant

5 februari 2020 | Damien De Leeuw | Sport

Schoolkinderen kwamen met zelfgemaakte spandoeken Ewoud toejuichen

Kersvers wereldkampioen en Woubrechtegemnaar Ewoud Vromant (35) dacht na een vermoeiende reis uit Canada rustig van een gezellige avond met z'n vrouw en kinderen te genieten. Maar dat was zonder z'n vele vrienden, de buren en het gemeentebestuur van Herzele gerekend. Ewoud werd getrakteerd op een verrassingsfeest op het Heilig Hartplein in Woubrechtegem. De vele sympathisanten en sportliefhebbers konden er luisteren naar toespraken van schepen Heidi Knop, burgemeester Johan Van Tittelboom, buurman Jan en werden nadien getrakteerd op een fuif in café De Reisduif.

(lees verder onder de foto)

Ewoud Vromant en schepen Heidi Knop naast de naamplaat die een mooie plaats zal krijgen op het vernieuwde Heilig Hartplein.

Ewoud Vromant en schepen Heidi Knop naast de naamplaat die een mooie plaats zal krijgen op het vernieuwde Heilig Hartplein.

Ewoud pakte afgelopen donderdag de wereldtitel in de individuele achtervolging tijdens het WK baanwielrennen paracycling in Canada. Daarbovenop kon hij ook z'n eigen wereldrecord twee maal - tijdens de reeksen en tijdens de finale - scherper stellen. Schepen Heidi Knop vatte in enkele woorden samen hoe Ewoud dit hoogtepunt kon bereiken: "In zijn jeugdjaren voetbalde Ewoud op provinciaal niveau en later maakte hij de overstap naar triatlon. Maar in 2013 werd hij ziek en kreeg hij het slechte nieuws dat zijn rechterbovenbeen moest geamputeerd worden. Mentaal was dit een zware periode. Maar gesteund door familie, vrienden en vooral Anneleen, is hij steeds positief gebleven. In 2015 trok hij er ook al af en toe eens op uit met de koersfiets of met de mountainbike. In juni 2016 reed hij zijn allereerste wedstrijd, het Belgisch Kampioenschap, waar hij onmiddellijk naar brons reed in zijn categorie. Zijn uiteindelijke doel werden de Paralympische Spelen van Tokyo dit jaar. In 2018, 2019 en begin 2020 moesten Ewoud en de andere Belgische renners punten scoren in de UCI wedstrijden om slots te verzamelen voor de spelen in Tokyo. In juni van dit jaar zal de Belgische federatie dan de selectie maken van de renners die naar de Spelen mogen gaan. Om zich voltijds op het verwezenlijken van deze droom te kunnen toeleggen is Ewoud is tijdelijk gestopt met werken. Niet zonder resultaat, zo blijkt nu. Het motto van Ewoud is: Harder, faster, stronger!  En hij doet het alle eer aan!"

(lees verder onder de foto)

Ewoud trakteerde alle aanwezigen op een gratis vat in Café De Reisduif.

Ewoud trakteerde alle aanwezigen op een gratis vat in Café De Reisduif.

Burgemeester Van Tittelboom is bijzonder fier op de prestatie van Ewoud: "De gedrevenheid en de moed van Ewoud zijn lovenswaardig en inspirerend. Ik bewonder z'n kracht en de energie die hij kan opbrengen om z'n doel te bereiken. Hij is een voorbeeld voor velen." Het valt de burgemeester op dat het paracycling in Herzele en ver daarbuiten veel aandacht krijgt. Een reportageploeg van Sporza, TV Oost, journalisten van Het Nieuwsblad en Nuus wonen deze huldiging bij, en die aandacht voor het paracycling stemt burgemeester Van Tittelboom gelukkig: "Het hoeven niet alleen het voetbal, veldrijden of wielrennen zijn die in de belangstelling staan. Knap dat Ewoud hierin geslaagd is."

Ewoud is erg onder de indruk van het verrassingsfeest en kon bij z'n aankomst op het plein z'n emoties moeilijk verbergen: "Toen ik deze middag door Herzele en door Woubrechtegem reed zag ik heel wat vlaggen buiten hangen. Ik had dus een vermoeden dat er iets op til stond. Maar zo'n groot volksfeest had ik nooit verwacht."

Beluister hieronder een gesprek dat Els Coppens van Radio Star kon voeren met Ewoud Vromant in Café De Reisduif.

Audiofragmenten

4 februari 2020 | Bron: Radio Star

Foto's

Reclamebanner