Een gesprek met Anneleen Poelman, de vrouw achter én naast Ewoud Vromant

29 augustus 2021 | Sarah De Moor | Sport

Anneleen met de kinderen bij Ewoud Vromant na z'n medaillewinst in 2020 ©Damien De Leeuw

Heel wat supporters en Herzelenaren zijn er speciaal voor opgestaan, midden in de nacht, voor paracyclist Ewoud Vromant uit Woubrechtegem op de Paralympische Spelen in Tokio. We zagen uiteindelijk een gedreven Ewoud, die zijn favorietenrol op de achtervolging niet uit de weg ging. Hij reed zelfs zijn eigen wereldrecord aan dingelen. De 'klus was geklaard' kopte Sporza (VRTNws) enkele minuten na de wedstrijd. We begonnen al te dromen van een groot feest. Maar dan rond 7u duiken er donkere wolken op boven het hoofd van Ewoud Vromant: gediskwalificeerd omwille van de positie van Ewoud op z'n zadel. De beslissing werd aangevochten door Team Belgium... maar helaas.

We keren even terug naar de vroege ochtend van donderdag 26 augustus. Enkele vrienden en buren van Ewoud verzamelen samen met z'n vrouw Anneleen Poelman en de kinderen in de woonkamer. "In normale omstandigheden waren de kinderen en ik ook afgereisd naar Tokio om de prestaties van Ewoud samen te beleven. Nu kon dat niet omwille van de coronapandemie. Daarom was het fijn om deze momenten niet alleen te beleven." En toen brak het feest los in Woubrechtegem. Ewoud kwam als laatste in actie in de reeksen: Hij nam een voorzichtige start, deelde uitstekend in en met twee razendsnelle rondes reed hij zijn eigen wereldrecord aan flarden. Hij eindigde als eerste. Enkel uren later zou een duel tegen de Fransman Alexandere Léauté starten met als inzet: goud op de Paralympische Spelen. De champagne werd ontkurkt.

(lees verder onder de foto)

Samen met de vrienden en buren supporteren

Samen supporteren voor Ewoud. ©Facebook - Heidi Knop

 

En plots verschijnt er op de website van Sporza een bericht over de diskalificatie van Ewoud: "Er was heel veel onzekerheid en onduidelijheid. We konden alleen maar alles via de media volgen. Het was een rollercoaster aan emoties, eerst was er de euforie, toen kwam de angst en de ontgoocheling. Die momenten zal ik niet snel vergeten.

De beslissing werd nog aangevochten maar tevergeefs... "Ik weet het allemaal niet zo in detail, maar er is een discussie geweest tussen de UCI en de coach van Ewoud. Volgens de jury zat Ewoud tijdens de wedstrijd niet voldoende op z'n zadel. Dat is een inbreuk op het reglement. De beelden van Sporza werden zelfs gebruikt door Team Belgium maar de jury wou niet meer op de beslissing terugkomen en Ewoud mocht de finale niet meer rijden."

Anneleen heeft elke dag contact met Ewoud via Whatsapp. "Hij is heel nuchter. Hij is enorm ontgoocheld maar kijkt meteen vooruit. Z'n focus ligt al op de wedstrijd van komende dinsdag. Hij is ook al volop aan het trainen. Ik heb de indruk dat hij er goed mee om gaat. Ik kan alleen maar fier zijn op hem. Ewoud kijkt altijd vooruit!"

Road to Tokio

De Paralympische Spelen is al langer een doel van Ewoud en dat vraagt ook heel veel van Anneleen en het gezin: "Ik heb hem altijd gesteund in alles wat hij doet. Ik probeer er altijd voor hem te zijn. Vooral de laatste maanden kwam de zorg voor de kinderen en het huishouden op mijn schouders terecht, zodat hij zich ten volle kon voorbereiden op de spelen. Als gezin, ook de kinderen dus, hebben hier 5 jaar lang naar toe geleefd. Onze vakanties werden ook op Ewoud afgestemd, zodat hij steeds kon trainen. We beleefden die weg naar Tokio vooral samen."

Parijs 2024

"De komende weken en maanden gaan we sowieso eventjes rust nemen. We zullen samen genieten van de zaken die we de laatste maanden niet konden zoals op restaurant gaan, een familiefeestje en een reisje met ons tweetjes", vertelt Anneleen enthousiast aan de telefoon. Er is ook al een volgende doel: "Ewoud heeft al laten vallen door te willen gaan tot de volgende Spelen in Parijs. Het is dus zeker nog niet gedaan."

 

Komende wedstrijden (Belgische tijd):

31/08 – 01h00: Tijdrit MC2 24km
02/09 – 02h45-04h45: Wegrit MC1-2-3 79km
 
Luister hieronder naar het interview van Anneleen Poelman in Helemaal Herzele op Radio Star.

Audiofragmenten

28 augustus 2021 | Bron: Radio Star, HelemaalHerzele

Foto's

Reclamebanner