Paracyclist Ewoud Vromant uit Woubrechtegem pakt gouden medaille in de tijdrit van de Wereldbeker in Oostende

7 mei 2022 | Damien De Leeuw | Sport

©Jean Knop

We hoeven hem eigenlijk niet meer voor te stellen "Onze Ewoud Vromant"... We hebben namelijk al meerdere artikels aan hem gewijd. In 2012 werd bij Ewoud een tumor vastgesteld in het rechterbovenbeen, onderging een chemokuur maar de tumor verdween niet. Amputatie was de enige mogelijkheid. Omdat sport voor Ewoud een belangrijke uitlaatklep is, was van opgeven geen sprake. Ewoud kreeg een prothese en stond zelfs enkele maanden later al op de skilatten. En zo kwam hij in contact met andere personen die sport inrichten voor mensen met een handicap.

Ondertussen bouwde Ewoud al een indrukwekkend palmares uit. In 2015 werd hij met een blade (een loopprothese) Belgisch Kampioen op de 100 en 200 meter lopen. Ook zwemmen lukte aardig, met een zilveren medaille op de 50 meter vrije slag. Ewoud kwam uiteindelijk uit bij wielrennen, de sport die hij het liefste doet. In 2016 werd hij derde in de wegwedstrijd op het Belgisch kampioenschap wielrennen en in de twee daarop volgende jaren nam hij telkens de Belgische trui mee naar huis.

Vanaf dan ligt de weg naar de Paralympische Spelen in Tokio volledig open. Ewoud sprokkelt de nodige punten bij mekaar en mag dan naar de uitgestelde Spelen in 2021. Na een diskwalificatie op de achtervolging op de weg blijft Ewoud heel nuchter, ondanks de ontgoocheling, en pakt hij zilver op de tijdrit. Toch nog feest in Wouwou...

(lees verder onder de foto)


©Jean Knop

 

Dit weekend zijn opnieuw alle ogen gericht op 'onze Ewoud' op de Wereldbeker Para-cycling in Oostende. Ewoud kwam samen met nog een andere Belg Thibaud Thomanne vrijdag al in actie in de tijdrit voor renners van de MC2-klasse. Ewoud pakte er goud met een gemiddelde snelheid van bijna 46 km/u. Op het bord verschijnt 26'45"402, een topprestatie dus: "Dit geeft enorm veel voldoening, na de Paralympische Spelen in Tokio, waar ik met gemengde gevoelens op terugkijk. Ik stel vast dat ik nog steeds progressie maak, dus dat belooft voor de komende maanden (EK, WK, WK piste,...)", reageert Ewoud in een reactie op z'n Facebook.

Vandaag, zondag 8 mei, rijdt Ewoud om 17u30 de wegrit in Oostende. De vorige twee edities werd Ewoud steeds tweede. We duimen dus voor een eerste plaats dit jaar. Er zijn alvast heel wat supporters uit Herzele onderweg naar Oostende om dit mee te maken.

Foto's

Reclamebanner