Nieuwe mountainbikeroute in Herzele

4 maart 2023 | Damien De Leeuw | Sport

©Lokaal Bestuur Herzele

De officiële opening van de vernieuwde permanente mountainbike route in Herzele ging gepaard met een officieel moment aan Sportcentrum De Steenoven. “In december 2004 deed de gemeente al een eerste keer de officiële aanvraag van een permanente mountainbikeroute in Herzele”, start schepen van sport Ann Van Ruyskensvelde haar toespraak. “Een jaartje later, in 2005, volgde dan de grote opening van deze nieuwe route: De 8 van Herzele, een route die loopt door onze acht deelgemeenten.

 

Het toenmalige peterschap van deze route werd verleend aan Alfons De Vuyst. Schepen Van Ruyskensvelde: "Hij was het die de oorspronkelijke route uitgestippeld had. Later nam Chris Van De Maele de fakkel over, en door het verharden van enkele veldwegen gebeurden hier en daar al enkele aanpassingen. Vorig jaar werd het peterschap overgedragen aan Jan De Bruyker. De route werd volledig onder handen genomen, met als resultaat: 3 aantrekkelijke lussen."

  • De groene route: 14,7 km – 55% off-road
  • De blauwe route: 23,1 km – 51% off-road
  • De rode route: 47,7 km – 56% off-road

 

(lees verder onder het startbord)


Alle routes vertrekken aan het sportcentrum de Steenoven te Herzele, waar dit startbord opgesteld staat.

 

We rijden eerst rond de oude Burcht om daarna vrij snel naar de dreef van het kasteel te rijden. Langs het kasteelpark gaat het verder naar Ressegem. Met wat verbindingsstukken en wegeltjes gaan we naar Borsbeke, waar we een lange strook off-road rijden over de oude Heirweg op de grens met Sint-Lievens-Houtem (mogelijkheid om verbinding te maken met de route van deze gemeente). We fietsen verder Hillegem binnen en via heel wat kerkwegels, langs het station gaan we opnieuw het veld in. Vrij snel komen we ook de verbinding met de route van Zottegem tegen. Nadien splitst de groene route zich af en gaat via de veldweg van de Hofstadstraat terug naar de startplaats.

De blauwe en rode route lopen evenwel verder over een lange off-roadstrook op de grens met Zottegem. Daarna duiken we via de Pardassenhoek Sint-Lievens-Esse in. Daar hebben we opnieuw een splitsing. De rode route verlaat ons om na een lange lus enkele honderden meters verder weer aan te sluiten in de Speistraat. De blauwe route gaat verder via een lange afdaling naar de oude trambaan in Herzele. Na een korte technische afdaling van de trambaan rijden we over een nieuw aangelegd (off-road) wegeltje naar de Wolvenstraat. Via kleine wegeltje rijden we dan opnieuw naar de sporthal.

De rode route slingert vanaf de splitsing over wat heerlijke off-road stukken, met onder meer de beklimming van de Biezelenberg, door Sint-Lievens-Esse naar Steenhuize. De afdaling van de Waaienberg, de oude trambaan en na het doorkruisen van het centrum, het Schaubroekpark en opnieuw wat wegeltjes vormen een mooie doortocht door Steenhuize. Via de beklimming van de Ransbeekstraat komen we op de hoogte van Sint-Antelinks. Doorheen de velden (met zicht op de Bosberg en de Muur van Geraardsbergen) rijden we naar de Buysemolen. Daarna volgen de oude Bosstraat en het doorkruisen van de ‘Grote Kouter’ te Woubrechtgem. Via het Aaigemsveld, over het schapenbrugje rijden we opnieuw Herzele binnen langs de ‘Molen ter Rullegem’. Dan volgt nog een laatste inspanning via Evendael en de off-roadbeklimming naar Sint-Lievens-Esse. Daar sluiten we opnieuw aanop de blauwe route (zie hoger) en rijden gezamenlijk Herzele binnen.

 

Deze route werd in samenwerking met Sport Vlaanderen gemaakt. Ontdek hier de route op de website van Sport Vlaanderen.

Foto's

Reclamebanner