Nieuwe wandelroute brengt Herzelenaren samen en laat hen bewegen

30 maart 2023 | HelemaalHerzele | Sport

Schepen Hilde Van Impe en schepen Ann Van Ruyskensvelde openen officieel de nieuwe wandelroute. ©Lokaal Bestuur Herzele

Herzele is sinds kort een nieuwe wandelroute rijker: ‘Zorgdorp in beweging’. Het gaat om een laagdrempelige wandelroute door en rond het zorgdorp met her en der eenvoudige beweegoefeningen. Het doel? Bewoners en bezoekers van het zorgdorp en Herzelenaren samen te brengen en te laten bewegen.

In samenwerking met Sport Vlaanderen en Logo Gezond+ ontwikkelde de sportdienst van Herzele de laagdrempelige beweegroute ‘Zorgdorp in beweging’ door en rond het zorgdorp. Herzelenaren en in het bijzonder bezoekers, bewoners en omwonende van het zorgdorp samenbrengen en hen te laten bewegen, dat is het ultieme doel. Starten doe je aan het LDC ’t Ryckbosch om vervolgens de groene bordjes te volgen. Wandelaars hebben twee opties: de korte route (blauw) is de basisroute en loopt doorheen het zorgdorp en de burcht. In deze lus komen alle beweegoefeningen aan bod. Wie zich fit voelt kan zijn tocht verderzetten op de lange route (blauw + rood). Deze route is dus eenvoudig gezegd een verlenging die langs een mooi stukje natuur en WZC Ter Leen loopt, om nadien terug te keren naar het startpunt aan het lokaal dienstencentrum.

De beweegroute passeert langs meerdere zitbanken waar je af en toe een beweegbord bij terugvindt. Oefen daar jouw kracht, balans of uithoudingsvermogen (blauwe lus) en rust na elke oefening even uit op de zitbank. Voel je je fit? Dik je stappenteller dan verder aan door ook de rode lus te bewandelen. Leuk, zeker samen met anderen, en goed voor lichaam en geest! De route is bovendien volledig rolstoeltoegankelijk dus waar wacht je nog op?

"Door de wandelroute via tal van zitbanken te laten gaan, geven we de mogelijkheid om even uit te rusten, maar evengoed zijn dit plaatsen waar je vaak sociaal contact kan vinden. De beweegroute heeft dus niet alleen als doel Herzelenaren te laten bewegen, maar ook hen samen te brengen en sociale contacten te onderhouden. De borden met beweegoefeningen die ze onderweg tegenkomen zorgen voor de extra prikkel om te werken aan hun fysieke gezondheid", aldus schepen van sport, Ann Van Ruyskensvelde.

Lees verder onder de foto

©Lokaal Bestuur Herzele

10.000 stappen: elke stap telt

Deze beweegroute kadert binnen het project ’10.000 stappen: elke stap telt!’. Een project waarmee lokaal bestuur Herzele mensen in beweging wil brengen, want volwassenen en ouderen die voldoende bewegen, geven zichtzelf het mooiste cadeau. Stap voor stap bereik je niet alleen een goede gezondheid (minder kans op kankers, dementie, hart- en vaatziekten, diabetes type 2, overgewicht,…), je voelt je ook beter in je vel, je slaapt beter – en stapt dus minder vaak met het verkeerde been uit bed. Al stappend heb je één voet binnen naar meer sociaal contact, je zorgt voor minder vervuiling en lawaai van auto’s en maakt zo de buurten en straten leefbaarder.

Foto's

Reclamebanner