Hillegemse verenigingen willen dorpsgenoten met elkaar verbinden door organisatie 'Hillegem op Stelten!'

3 september 2023 | Damien De Leeuw | Activiteiten

©Lokaal Bestuur Herzele

Op zaterdag 9 en zondag 10 september 2023 staat Hillegem op stelten! In een dorpsgemeenschap zoals Hillegem is en blijft verbinding tussen mensen belangrijk. Vanuit deze visie organiseren een aantal Hillegemse verenigingen voor het eerst een socio-cultureel evenement: Hillegem op stelten! Ze krijgen daarvoor de medewerking van enthousiaste dorpsgenoten en het lokaal bestuur van Herzele. 

Het evenement gaat door tijdens het weekend van Open Monumentendag: zaterdag 9 en zondag 10 september 2023. Met hart en ziel bieden de organisatoren een waaier van activiteiten waarmee ze iedereen in en buiten Hillegem willen bereiken. "Het aanbod van Hillegem op stelten! is groots. Het wordt een feest voor iedereen. Of je nu in Hillegem woont of niet: voel je welkom in dit mooie dorp", aldus schepen van Cultuur en Toerisme Heidi Knop

Lees verder onder de affiche

 

Een koe aan de kerktoren 

"Een bruisend socio-cultureel feest in en rond ons dorp, dat is onze doelstelling", benadrukken Patricia De Corte en Andy Van Gaever, de twee pleinverantwoordelijken, zoals ze zich zelf noemen. Het ontwerp van de originele affiche verwijst naar ‘De Hillegemse lekkers’. Volgens deze dorpslegende hees een boer zijn koe namelijk met een katrol tot aan de kerktoren om daar het gras te kunnen grazen. “Zie ze likken”, zeiden de omstaanders met verwondering. Dit alles inspireerde kunstenaar en dorpsgenoot Patrick Meulenijzer voor een verrassend en geslaagd affiche-ontwerp. De dorpslegende wordt vanaf 6 september 2023 opnieuw tot leven gebracht! De brandweer hangt op die dag om 18u00 opnieuw een koe aan de kerktoren, al is dat natuurlijk geen echte, maar wel eentje gemaakt door de buurtbewoners.

Poëtische bloemenstoet

Wie wil deelnemen aan de poëtische bloemenstoet op zaterdag 9 september 2023 is zonder inschrijving welkom. Afspraak om 15 uur aan de kerk van Hillegem. Aan de deelnemers wordt gevraagd om een bloem met een lange stengel mee te brengen. Onderweg zal bloeiende poëzie worden voorgedragen door de leden van het Poëtisch Collectief Herzele.

Op het pleintje aan de Merehoekstraat - Meerlaan, wordt die middag ook het Kunstig Gedicht van de Hillegemse dichter Patricia De Corte ingehuldigd. Dit ter gelegenheid van haar twintig jaar voorzitterschap van de Herzeelse poëziewerking.

Kunst in het venster

Twintig kunstenaars met Hillegemse roots exposeren hun werk letterlijk in de vensters van een aantal woningen in en rond het dorp. ‘Kunst in het venster’ loopt van zaterdag 9 tot en met zondag 24 september 2023. Een routebeschrijving met plannetje wordt via een flyer gratis ter beschikking gesteld, in de kerk van Hillegem.

Op zondag 10 september 2023 wordt een speciale ART-wandeling georganiseerd waarbij gidsen uitleg zullen geven over de kunstenaars en hun werk dat te zien is in de vensters. Afspraak om 10 uur aan de kerk van Hillegem.

Open Monumentendag

Wie graag meer verneemt over de geschiedenis en de bezienswaardigheden in Hillegem moet zeker deelnemen aan de toeristische wandeling op zondag 10 september 2023. Deze tocht met Herzeelse gidsen wordt gratis aangeboden ter gelegenheid van Open Monumentendag en start om 16 uur aan de kerk van Hillegem.

 

Luister hieronder naar een interview met Patricia De Corte en Andy Van Gaever, de pleinverantwoordelijken van 'Hillegem op Stelten!'

Audiofragmenten

Patricia De Corte en Andy van Gaever, drijvende krachten achter het dorpsfeest ‘Hillegem op Stelten’

2 september 2023 | Bron: Radio Star, HelemaalHerzele

Foto's

Reclamebanner