"Jan De Wilde is een gewone vent"

23 februari 2019 | Sarah De Moor | Cultuur

©Pepijn De Paepe

Levende muzieklegende en streekgenoot Jan De Wilde werd begin dit jaar 75 en dat zal hij geweten hebben. Een eerbetoon op Canvas, véé interviews en de ‘Hèhè wat een Jan!’-concertreeks, die hem vanavond ook naar Herzele brengt, de gemeente van zijn vaste lichtman Pepijn De Paepe. Het ideale moment voor een dubbelinterview, zo dacht de ploeg van Helemaal Herzele.

Optreden met een half bètablokkertje

"Dit is een apotheose van m'n leven", vertelt Jan De Wilde. "Het concert in de AB (eerste in de verjaardagsconcertreeks, red.) was schitterend. Ik kwam op het podium en er was gejuich en gebrul in de zaal. Het haar op mijn armen kwam overeind te staan. Dat had ik nog nooit meegemaakt."

Geloof het of niet, maar optreden is voor Jan De Wilde nochtans vaak een serieuze klus. "Er moet altijd wel een beetje stress zijn, gezonde stress. Maar ik heb ooit eens gespeeld na het nemen van een half bètablokkertje. Daar stond ik dan, helemaal onverschillig. Dat kan ook niet de bedoeling zijn, hé."

"Nu beleef ik veel meer plezier aan optreden dan vroeger. Dat heeft vooral met de techniek te maken. Vroeger was de geluidsinstallatie een microfoontje van een bandopnemertje en de versterker was de bandopnemer zelf. Het licht was een gloeilamp die boven je hoofd hing te bengelen. Nu heb ik een schitterende klankman en lichtman. Optreden is echt een feest!"

Mijn eerste ontmoeting met Jan?
Vastgebonden aan een rotonde in Aaigem

Die vaste lichtman is een Herzelenaar: Pepijn De Paepe, een fan van het eerste uur, die opgroeide met zijn muziek. "Tijdens de optredens zing en dans ik vaak mee. Na afloop moet ik mij dan wel even excuseren aan het publiek dat achter mij zat."

(lees verder onder de foto)

Pepijn De Paepe

Pepijn De Paepe

 

"Jan is een heel gewone vent. Een warme, joviale mens. Het is alsof je bij familie binnenwandelt. Hij klaagt ook bijna nooit. En ik mag mijn zin doen. Er is wel één ristrictie. Het licht mag niet bewegen, het mag niet flikkeren of flashen. Jan houdt van een mooi theaterlichtje, maar het is nooit twee keer hetzelfde."

Pepijns eerste ontmoeting met Jan De Wilde is er één om te onthouden. "Ik heb zelf jaren in Aaigem gewoond en was er hoofdleider van de chiro. Ik werd eens vastgebonden op het rondpunt in Aaigem, met kettingen en cijfersloten. De code om los te komen, stond op m'n achterste geschreven. Toen ik daar toch al een goed uur stond, hebben Jan en z'n vrouw Lieve me bevrijd."

 

Beluister hieronder het volledige interview met Jan De Wilde en Pepijn De Paepe in Helemaal Herzele op Radio Star.

Het concert van Jan De Wilde in CC de Steenoven van vanavond is volledig uitverkocht.

Audiofragmenten

2 februari 2019 | Bron: Radio Star, HelemaalHerzele

2 februari 2019 | Bron: Radio Star, HelemaalHerzele

Foto's

Reclamebanner