Al eens nagedacht over brandpreventie in je huis?
7 januari 2019 | Sarah De Moor | Onze gemeente
Archieffoto: Brandweer Herzele aan het werk tijdens de Dag van de Veiligheidsdiensten 2017 ©Damien De Leeuw
Afgelopen week kreeg een gezin uit Hillegem af te rekenen met een hevige woningbrand. De bewoners konden ontkomen, maar van hun huis en inboedel blijft niets meer over. Onze brandweercommandant Dirk Van Waeyenberghe maakt van de gelegenheid gebruik om brandpreventies nog eens extra in de kijker te zetten. "Want we liggen daar onvoldoende wakker van", klonk het in Helemaal Herzele op Radio Star.
Elke rookmelder telt!
"Mensen denken dat ze zullen wakker worden van de rook, maar dat is absoluut niet waar", vertelt brandweercommandant Dirk Van Wayenberghe. "Onze neus valt ook in slaap. Je ruikt niets." Bij een brand is niet het vuur het meest bedreigend. Rook bevat het kleurloos en reukloos gas koolstofmonoxide, dat je in een diepe slaap brengt. Omdat bij een brand veel zuurstof verbruikt wordt en ook vaak giftige gassen vrijkomen, zijn de slachtoffers meestal al gestikt vooraleer de vlammen hen bereiken.
"Een rookmelder kan dus je leven redden. Op dit moment zijn rookmelders al verplicht in nieuwbouwwoningen, bij renovaties en in huurwoningen. Vanaf 2020 worden rookmelders verplicht voor alle woningen. Een goede zaak. We raden aan om minstens 1 rookmelder per verdieping te plaatsen, bijvoorbeeld in de hal. Ook in de (kinder)slaapkamers is het aangeraden. Rookmelders in de keuken, badkamer of garage kunnen sneller leiden tot valse alarmen en zijn dus af te raden."
Aan de balie van het gemeentehuis (Markt 20), De Wattenfabriek (Solleveld 35) en het Sociaal Huis (Kloosterstraat 42) kan je één of meerdere rookmelders kopen. Ze kosten € 16 en hebben een garantie van 10 jaar. De opbrengst van de verkoop gaat naar de Stichting Brandwonden.
Denk eens na over je vluchtroute
"Het klinkt misschien stom, maar een vluchtplan opstellen en dit inoefenen met alle gezinsleden is echt een goede voorzorgsmaatregel. Op die manier weten jij en je huisgenoten hoe je uit het huis kan geraken als het brandt. Het is dan pikdonker, want er ontstaat een dikke zwarte en verstikkende rook", gaat de brandweercommandant verder. "Als de brand ontstaat heb je eigenlijk maar drie minuten meer om het huis te verlaten. Dat is niet veel."
Wat doen als er toch brand uitbreekt ?
"Bel de brandweer! We komen liever een keer te veel dan te weinig", zegt de brandweercommandant. Bel hiervoor het gekende nummer 112. Vraag naar de brandweer en geef je exacte adres. Beschrijf de brand zo nauwkeurig mogelijk. Vertel ook hoeveel mensen er in je huis aanwezig zijn en of er nog mensen binnen zijn.
"Als je het huis verlaat, vergeet dan niet om alle ramen en deuren te sluiten op jouw route." Ga de woning niet meer in, want rook is zeer giftig. De brandweer zal snel arriveren. Leg hen uit waar het brandt en hoe de woning ingedeeld is.